Ćorović: Programom podsticajnih mjera želimo da oživimo selo i život u njemu učinimo kvalitetnijim (video)

Programom podsticajnih mjera za 2018.godinu Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj predvidio je obilježavanje važnih svjetskih datuma koji se tiču ruralnog razvoja, a obilježavanje 15. oktobra, Svjetskog dana žena na selu,jedan je od tih datuma, kazao je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Gostujući u emisiji „Eko zona“ Radija Bijelo Polje, Ćorović je kazao da su iz tog razloga i podržali projekat NVO „Centar za razvoj preduzetništva“, čiji je cilj bio promocija zdrave hrane, „Šarena pijaca zdravlja“.  

„Takođe, Sekretarijat za lokalnu samoupravu  preko svojih kancelarija, a u saradnji sa našim sekretarijatom obilježiće ova tri datuma, tako što ćemo u četiri mjesne zajednice organizovati predavanja i upoznavanje mještana sa značajem i važnošću obilježavanja 15. oktobra, Svjetskog dana žena na selu, 16. oktobra Svjetskog dana hrane i 17. oktobra, Svjetskog dana siromaštva“, naglasio je Ćorović, dodajući da je intencija Sekretarijata na čijem je čelu, da kroz programe podsticajnih mjera život na selu podigne na viši nivo i učini ga kvalitetnijim. 

Stanojka Joksimović, koja se bavi sakupljanjem i preradom ljekobilja kaže da je imala priliku da sa suprugom proputuje cijeli svijet, ali da  je odlučila  da se vrati u „oazu zdravlja“, kako naziva svoje Rasovo i tu otpočne porodični biznis.

„Što se tiče sakupljanja ljekovitog bilja dosta smo postigli, ostvarili smo ime, jer smo se na tržištu izborili kvalitetom. Prikupljamo samoniklo planinsko ljekovito bilje, a za kvalitet naših čajeva i preparata dobijali smo brojne nagrade. Izlagali smo na Sajmu ekologije i turizma u Budvi,  na Festivalu zdravlja i zdravih stilova života u Podgorici, na sajmu „Najbolje iz Crne Gore“ , a kao predstavnici Crne Gore izlagali smo u Berovu i Dubrovniku. U ovom poslu me održava samo ljubav. Više mi znači činjenica što sam svojim čajevima i tinkturama pomogla nečijem ozdravljenju, nego novac koji sam zaradila od prodaje ljekobilja“, priča Stanojka.

Iako se već godinama bavi bankarskim poslovima, Milica Zindović kaže da joj veću strast predstavlja uzgajanje malina. Malinarstvom se sa suprugom bavi od prošle godine, na imanju udaljenom od grada 6 kilometa, a ima ambiciozne planove. 

„Mi kao neko ko nije imao neko predznanje o malinama, ali jeste veliki entuzijazam, odlučili smo se za manju površinu od 13 ari, na kojoj uzgajamo jesenju sortu maline „polku“. Odlučili smo da budemo malo drugačiji i da uzgajamo organski prozvod. Naše ambicije su i da u bliskoj budućnosti plodove malina pretačemo u ukusne organske džemove, sokove, slatka i druge prerađevine“, kazala je Zindović.

 

 Repriza emisije ,,Eko zona" biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE