Kvalitetan i raznovrstan asortiman mlijeka i mliječnih proizvoda na sajmu u Bijelom Polju (video)

Sajam mlijeka i mliječnih proizvoda otvoren je danas u Bijelom Polju, a na gradskom trgu svoje proizvode izložilo je oko 30 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kvalitetan i bogat asortiman mlijeka i mliječnih proizvoda okupio je i veliki broj građana Bijelog Polja, koji su uživali u degustaciji i  kupovini najboljih sireva i raznih domaćih proizvoda.

Današnji sajam velika je prilika ne samo za promociju proizvođača, već i za uspostavljanje poslovne saradnje, ali i razmjenu iskustava i saznanja o najnovijim proizvodnim i potrošačkim trendovima, kazao je Džafer Gusinjac iz Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo, otvarajući današnju manifestaciju.

„Značaj ovoga sajma može se sagledati kroz više dimenzija, a prvenstvo on nam omogućava neposredan uvid u stanje prehrambenih  i proizvodnih mogućnosti Opštine Bijelo Polje, države Crne Gore i zemalja regiona. Sudjelovanjem izlagača iz više država, on je prerastao okvire lokalne manifestacije i siguran sam da će zahvaljujući odličnoj koncepciji i organizaciji narednih godina privući još više i posjetilaca i izlagača. Zato pozdravljam namjeru i želju organizatora da ova menifetsacija preraste u tradicionalnu , a u tom nastojanju će zasigurno imati podršku lokalne samouprave“, kazao je Gusinjac, dodajući da se Bijelo Polje već prepoznaje kao respektabilan organizator i domaćin ovakvi i sličnih manifestacija, i to ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

U poljoprivredi i prehrambenoj industriji leži veliki potencijal, a bavljenje poljoprivredom i strateško ulaganje u sektor agrara, postaje mnogo isplativija investicija, kazao je danas Gusinjac.

„Zato lokalna samouprava ima strateško  opredeljenje da sistematskim budžetskim mjerama dodatno afirmiše potencijale i razvoj sektora poljoprivrede i agroindustrije, pa tako iz godine u godinu kroz program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede finansijski podržava proizvođače kroz subvencije“, kazao je Gusinjac, ističući da su ove godine kroz 24 mjere opredijeljena sredstva u iznosu od 210.000 eura za direktnu podršku razvoju tržišne proizvodnje mlijeka.

Sve izlagače, ali i posjetioce, danas je pozdravila i Sabina Ramović ispred NVO „Kisjele vode“, koja je u saradnji sa NVO ,,Farmeri Vranštice’’i organizovala današnji sajam.

Ramović je podsjetila da je u okviru regionalne manifestacije „Snaga mladih farmera – sajam mlijeka i mliječnih proizvoda“ juče u Tomaševu održana i edukativna radionica na temu „Bezbjednost hrane – higijena muže i prerade mlijeka“ i poručila svim proizvođačima da je zapravo edukacija preduslov uspješnog gazdinstva .

„Ova manifestacija je već regionalnog karaktera i nadam se da će iz godine u godinu njen značaj i kvalitet biti veći“, kazala je Ramović, zahvaljujući svima koji su podržali ovu manifestaciju.

Dobrodošlicu je poželio i predjsednik NVO ,,Farmeri Vranštice’’ i uspješan farmer, Vučko Pešić, koji je istakao da je današnji sajam zapravo kruna svega onoga đšto su radili proteklih 9 mjeseci, kada su i odlučili da pokrenu manifestaciju „Snaga mladih farmera – sajam mlijeka i mliječnih proizvoda“.

U sajmu su jutros uživali ne samo posjetioci, već i sami izlagači, a veliki broj građana okupio se i oko štanda Bora Devića iz Berana, koji im je nudio razne vrste sireva, ali i drugih proizvoda karaterističnih za taj kraj Crne Gore.

„Imamo sir sa alevom paprikom, sa koprivom, sa ruzmarinom i maslinovim uljem, ali naravno i kravlji i koziji, koji obično najviše i prolaze. Takođe, odlučili smo da Bjelopoljcima predstavimo i druge domaće proizvode, kao što je lisičarka, med ob borovih iglica i maslačka,  a tu su i razni domaći džemovi“, kazao je Boro Dević, dodajući da se posebno raduje druženju sa proizvođačima koje je danas upoznao.

Domaći, organski, stari i mladi pljevaljski sir našao se na štandu Mila Bezarevića iz Pljevalja.

„Prvi put izlažem svoje proizvode u Bijelom Polju i nadam se da će se svidjeti posjetiocima sajma“, kazao je Mile iz Pljevalja, ističući da su ovakvi sajmovi jako važno za promociju prozivođača.

Inković Jelenka iz Višegrada za ovogodišnji sajam mljijeka i mliječnih proizvoda izabrala je ono najbolje.

„Donijela sam dimljeni sir, masni, mileram, dimljeni kajmak, skorup i čini mi se da su se Bjelopoljcima jako dopali“, kazala je Jelenka iz Višegrada.

Regionalnu manifestaciju „Snaga mladih farmera – sajam mlijeka i mliječnih proizvoda“ organizovale su nevladine organizacije,,Kisjele vode’’ i ,,Farmeri Vranštice’’, podržala je Stalna grupa za ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, u okviru projekta Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja, koji je finansiran od strane Evropske unije.

Ovaj projekat je podržan i od strane Opštine Bijelo Polje, kroz podsticajne mjere Sekretrijta za ruralni i održivi razvoj i Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo, sponzori su TO Bijelo Polje, Patent CO i Milka, koji su obezbijedili nagradni fond, a nije izostala ni podrška nikišićke pivare, koja je obezbijedila štandove i suncobrane.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE