Jovanović Timotijev: Ćutim najboljeg sebe i dvojnika od sna satkanog

Promocijom knjige „Devet jezika ćutnje“, istaknuti crnogorski književnik Miroslav Jovanović Timotijev, proslavio je večeras u Bijelom Polju 50 godina svog književnog stvaralaštva, ili kako on voli da kaže „50 godina uzvraćene ljubavi sa poezijom“.

Postoje knjige koje se mogu pročitati drugome, ali postoje knjige koje moramo pročitati sami, a upravo je i takva „Devet jezika ćutnje“, Miroslava Jovanovića Timotijeva, koji poeziju pronalazi između nadmoći jezika i nemoći govora.

“To je ta kreativna ćutnja i kada ona progovori ja znam da sam pjesnik. Ćutnja je stanište poezije i uvijek sam u prilici da smtram da je ćutnja puno bogatija u tom nekom mogućem angažovanju pisca. U njoj pronalazim neke nove metafizičke vidike i zato je moja nova knjiga, cijela o ćutnji“, kazao je večeras Jovanović Timotijev, ističući da ćuti najboljeg sebe i dvojnika od sna satkanog.

Pored Nikišića, u kojem je rođen, Bara u kojem živi i stvara, i Bijelo Polje za Timotijeva ima posebnu vrijednost, i to prvenstveno zbog međunarodne manifestacije Ratkovićeve večeri poezije, zato je i odlučio ovaj veliki jubilej obilježi i u Bijelom Polju.

„Bijelo Polje je grad koji je iznjedrio velike pjesnike, manifestaciju  Ratkovićeve večeri poezije, koja mi je u tom poetskom smisli otvorila vrata svijeta, odnosno zahvaljujući njoj imam osjećaj kao da je cijeli svijet književnosti došao kod mene kući“, naveo je crnogorski poeta.

O knjizi „Devet jezika ćutnje“ večeras je govorila i  Milica M. Vukmanović, koja je istakla da je Timotijev Timotijev istovremeno i veliki pjesnik i dubok čitalac.

“Timotijev za razumijevanje svoje poezije mnogo ne haje, ali traži određenu, da ne kažem veliku, obrazovanost od čitaoca. Za tumačenje ove knjige za mene je ključna bila pjesma “U zen ogledalu”, mislim da je ona najznačajnija jer nosi ključ otvaranja i čitanja ove knjige. I pored svih afirmativnih osavramenajvanja novije poezije, Timotijev je uočio i naličje vremena u toj poeziji, kao smrtnu agoniju osjećanja. Da bi se zadržao u modernom izrazu, zadržavajući provjerene vrijednosti potražio je svoj unutrašnji lik U zen ogledalu. Ideja zen-a nije donijela poeziju ovog pjesnika, već uvjerenje da je jedino ispravno slijediti put ka samom sebi i sa novim buđenjem u sebi istinskog spostva, potražiti ponovo put do jezika ćutnje, zato su i sve pjeseme napisane u prvom licu”, kazala je Vukmanović.

Ona je istakla da je Timotijev i filozof, mislilac i prorok.

“Timotijev i kada odbacuje strogost forme, ali i kad zbog suštine u nju doborvoljno ulazi, najčešće ostaje metafizički pjesnik sa filozofskim pjesničkim jezikom. Kod njega je pjesnik rodio filozofa da bi pronašao sebe i pronošao se, zato je iznenadan, osebujan, dubok i nadasev zahtjevan i zapjevan”, podvukla je Milica M. Vukmanović, dodajući “ovaj pjesnik i kada nije u “budnom snu”, kada istnski spava, i tada istinski sanja, isključivo poeziju”.

Promociju knjige „Devet jezika ćutnje“ organizovala je Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije u saradnji sa Nevladinim udruženjem Klub culture, a moderator pjesničke večeri bio je Rafet Mulić, dok je stihove kazivao Radoman Čečović.

Miroslav Jovanović Timotijev prisutan je na književnoj sceni pedeset godina, prvenstveno kao pjesnik, ali je zapažen i kao esejista, kolumnista i književni kritičar.Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, prevođen na nekoliko stranih jezika i zastupljen u pjesničkim izborima i antologijama.Autor je zanimljivih kolumni "Hipnotisani ugao" (Bars) i "Gospodin M.Skot" (Bar info), kao i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kulturnih manifestacija. Timotijev slovi i kao humanista koji je u okviru svog projekta "Mijenjao bih životnu priču" poklonio preko hiljadu knjiga djeci kojoj život nije naklonjen. Književna kritika ga titulira "Princem grobljanske poezije" i "ukletim pjesnikom".

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE