Ranku Radoviću u Moskvi uručena Zlatna medalja Ljermontova i Odličje za zasluge u književnosti, a u Sankt Peterburgu Orden za zasluge Rusiji

Istaknutom pjesniku iz Bijelog Polja Ranku Radoviću, koji živi i stvara u Kanadi, protekle nedjelje su u Rusiji uručeni Zlatna medalja Ljermontova, Odličje za zasluge u književnosti i Orden za zasluge Rusiji.

Ovom višestrukom dobitniku nagrada i priznanja u ime Ruske Akademije nauka i umjetnosti i Instituta za svjetsku književnost ''Maksim Gorki'' u Moskvi je Zlatnu medalju Ljermontova za visoka ostvarenja u pjesništvu uručio Anatolij Parpara, predsjednik Međunarodnom fonda Mihail J. Ljermontov. U glavnom gradu Rusije mu je predsjednik Udruženja književnika Ruske Federacije Nikolaj Ivanov, uručio najveće Odličje koje ovo udruženje dodjeljuje za posebne zasluge u književnosti, pri čemu ga je zvanično pozvao da i sljedeće godine bude počasni gost kako bi mu upriličili književno veče.

Nakon toga Radoviću su u Bogorodičnoj crkvi, u Sankt Peterburgu, predstavnici Moskovskog fonda mira dodijelili Orden za posebne zasluge Rusiji. Odluku o dodjeli odlikovanja potpisali su predsjednik Fonda Pavel S. Dorohin, deputat državne Dume Ruske Federacije, predsjednik Odbora Fondacije Edvard J. Dubinski i predsjednik Upravnog odbora Fonda N. Vladimir.   

Iako ovo nije prvi put da se Radoviću dodjeljuju visoke ruske nagrade i priznanja u izjavi za Radio Bijelo Polje ističe da je posebno obradovan i dodatno uvjeren koliko je u elitnim književnim krugovima cijenjena poezija koju stvara više decenija.

''Sonetni vijenci i jezik koji koristim su doprinijeli da se moje knjige štampaju u tiražima većim od deset hiljada, a izjave uglednih ruskih književnika da je poezija koju pišem visokih dometa i za njihovo stvaralaštvo, su mi podjednako vrijedne kao i priznanja'', ističe Radović, kome je krajem jula u dvorcu kralja Nikole u Baru dodjeljena nagrada Gramata „Mihail Jurjevič Ljermontov“, odličje za zasluge u književnosti. 

''U Rusiji sam dočekan sa najvećim uvažavanjem i posebno mi je značajno što sam u Moskvi kao glavnom gradu, a zatim u Sankt Petergburgu, kao prvoj prijestonici primio ova odličja'', napominje Radović i dodaje da je već dobio nove pozive za predstavljanje djela u Rusiji.

Inače Ranko Radović je nosilac Ordena Sergeja Jesenjina sa zlatnim vijencem, jedne od najprestižnijih književnih nagrada u Rusiji, zatim Zlatne medalje N.F. Fjodorova i Viteškog krsta, koji dodjeljuje Međunarodna asocijacija vitezova sa sjedištem u Moskvi. Takođe dobitnik je i međunarodne nagrade Zlatni vitez i Gramate Centra nacionalne slave i Fonda Andreja Prvozvanog. Izdavački savjet Ruske pravoslavne crkve dodijelio mu je specijalnu nagradu Bogorodica Kazanska – zaštitnica Rusije sa blagoslovom patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila. Pored ostalih priznanje dobitnik je i nagrada: Blagodarje Svetoga Save, Jesenjinova Zlatna jesen, Pečat kneza Lazara i Hatišerif knjaz Miloša Obrenovića.

Do sada mu je objavljeno 15 knjiga pjesama u 38 izdanja, koje su prevedene na više od deset svjetskih jezika. Zastupljen je u više od 60 antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu, a osimprevedenih kjiga poezija mu je prevedena na više od 20 jezika.

 

Autor: Dragić Rabrenović

Foto: privatna arhiva