Dječiji osmijeh bezgranična inspiracija za Slobodana Zorana Obradovića (video)

Knjiga razigranosti, maštovitosti i slobode “Kako se vole oni koje donose rode”, autora Slobodana Zorana Obradovića, predstavljena je u današnjoj emisiji „Start Art“, Radija Bijelo Polje.

Najnovijim  književnim ostvarenjem Slobodan Zoran Obradović donosi jedan novi dječiji svijet, pun sunca, ljepote, smijeha, topline doma i školskih zgoda.

„Pjevaj galami, ljubi i voli! Jednom se raste, briga te boli”, stihovi su pjesme „I jednom se raste“ kojom Obradović započinje ovu zbirku o neprolaznoj svježini i ljepoti djetinjstva.

„Izvori rijeka života svih nas odraslih ljudi jesu u djetinjstvu. Ako je djetinjstvo nesrećno ili bilo čim uprljano i naše životne rijeke su zamućene. Zato ovom knjigom želim da poručim mališanima da se okrenu sebi i svojim najbližim, da budu srećni i ispunjeni“, kazao je bjelopoljski književnik Slobodan Zoran Obradović.

Kroz pet poglavlja zbirke “Kako se vole oni koje donose rode”, Obradović se obraća mališanima  stihovima ljubavi i sreće, punih muzike riječi, stavljajući poseban akcenat na porodicu i školu, koje zapravo izražavaju cjelinu dječijeg svijeta.

„Često sam imao priliku da posmatram i slušam odrasle kako se djeci obraćaju sa visine, dijeleći im savjete strogo i kroz galamu. Mislim da je mnogo prijemčivije ako im priđate kao drugar, ako im na šaljiv način skrenete pažnju na neke loše stvari i mislim da se upravo u tome ogleda i važnost poezije, kao vodilje kroz život i kao načina da se djeca vrate pravim vrijednostima. Tu misijima ima i ova moja knjiga, a da u tome uspijeva uvjerio sam se tokom druženja sa mališanima, jer je posmatrao njihove reakcije i uočio da zaista stoje na pravoj strani vrijednosti“, ispričao je Obradović, govoreći da upravo pjesma „U laži su kratke noge“ možda i najbolje ilsutruje tu obrazovnu funkciju poezije.

Svojom poezijom Obradović poziva mališane na igru, druženje, predočava ljepotu i razdraganost djetinjstva, a pokušava i da odagna strah od škole, i svih onih „dječijih“ problema i briga. A kako kaže, poezija ako nema iskrenu emociju, koja se izražava smijehom ili suzom, ako nije uspjela da „dotakne“ čitaoca, ona nije do uspjela da dosegne taj uzvišeni cilj.

„Mališanima je poezija najprijemčivija kroz radovanje i šalu, kroz fore i fazone, jer je i djetinjstvo povezano sa igrom i sa radošću, zato je i ova knjiga puna takvih pjesama“, kazao je bjelopoljski pjensik za djecu.

Za Obradovića djeca su bezgranična inspiracija, a kako kaže ne postoji veća motivacija od dječjeg osmijeha.

„Gledajući mališane uvijek nastojim da stvorim nešto novo što će da nas poveže  i istovremeno  mene vrati u djetinjstvo i da mi ne dozvoli da potpuno ostarim. Pišem kako bi njima odškrinuo vrata poezije,  da kroz jednu interaktivnu priču shvate da su oni ti koji mogu jednog dana bez ikakvih problema pišu za djecu i odrasle, pokušavam da probudim njihovu pažnju i znatiželju, da oslobodim njihov svijet kreacije“, istakao je Obradović.

Svoj ljubav prema djeci Obradović  iskazuje ne samo poklanjajući im stihove, već i organizovanjem festivala poezije za djecu „Kraljevstvo bijelih rada“, a po njegovom tekstu „Sujevjerje“ mališani su igrali istoimenu predstavu, a uskoro će još jedan tekst pokloniti mališanima. Želja mu je da pokrene časopis za djecu „Kreketalo“, kako bi okupio talentovane mališane i pružio im mogućnost da pišu i govore o svim njima važnim temama.

Svoj talenat i ljubav prema poeziji u današnjoj emisiji „Start Art“ pokazala je mlada Mitra Matijević, učenica sedmog razreda OŠ „Risto Ratković“, koja je sa pjesmom „Ljubav“ iz Obradovićeve zbirke “Kako se vole oni koje donose rode” osvojila treće mjesto na smotri recitatora, održanoj prošle godine.

„To je bio moj prvi susret sa poezijom Obradovića, a u ovoj pjesmi sam se pronašla i odmah sam osjetila da je to ona sa kojom treba da učestvujm na takmičenju i sigurno ću se opet vratiti poeziji našeg pjesnika“, kazala je Matijević, zahvaljujući se i mentorki Mileni Kuč, koja joj je pomogla da ove stihove iznese na pravi način.

Zbirka pjesma “Kako se vole oni koje donose rode”, Slobodana Zorana Obradovića,  objavljena je u izdanju Centra za djelatnosti kulture i Međunarodnog udruženja „Stihom govorim“, a podržana je i od Minstarstva kulture Crne Gore.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE