Jovanović: Književna misao i riječ Boža Bulatovića ostaje veoma cijenjena (video)

Književno veče posvećeno istaknutom stvaraocu Božu Bulatoviću, u okviru kojeg je i promovisana knjiga ,,Ubojtak“ održano je večeras u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević“.

Direktor Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević“, Bogić Rakočević, kazao je da je roman ,,Ubojtak“ objavljen u novopokrenutoj ediciji ,,Neprolazni romani“, u okviru koje će, kako je istakao, biti objavljeni najpoznatiji romanopisci u Crnoj Gori.

,,Promociju ovog romana planirali smo da organizujemo u više crnogorskih gradova, kako bi čitaoce upoznali sa jednim od naših veoma važnih pisaca 20. vijeka, i svakako afirmisali njegovo djelo“, naglasio je Rakočević.

Književni kritičar Borislav Jovanović govoreći o Bulatoviću i njegovom bogatom stvaralaštvu, kazao je da je on jedan od rijetkih crnogorskih pisaca koji može da uđe u plejadu onih koji su, kako ističe, ,,stvarno“ pisci.

,,Božo Bulatović literaturu je shvatao na svoj originalan i individualan način. On je uspio da spoji visoku intelektualnost, erodiciju i svoj urođeni talenat za pisanje. Bio je boem na svoj način, i čovjek koji je bio ,,živa literatura“, naveo je Jovanović, i naglasio da književna misao i riječ Bulatovića bila je i ostaje veoma cijenjena.

Književni kritičar, Radoman Čečović, govorio je o prvom Bulatovićevom romanu ,,Karaula“, i istakao da parola ovog autora ,,Ne-pisanje je najveći stvaralački čin“, danas djeluje kao alibi za spasenje, kako navodi, i ono malo vjere koje nam je ostalo u napisanom.

,,Samo je instinktivni pjesnik mogao da od te leksičke grčevitosti napravi višak estetske informacije, da od leksike dotakne euforičnost sintakse, jednu autentičlnu ritmičnost koja odzvanja kao nijemo kolo. Čitati ,,Karaulu“ znači i uživanje u višku. Iz umjetničke igrivosti nastala je priča kojom je jedino bilo moguće opisati traumatičnost vremena i prostora u kojem se događala, a čini mi se i dalje događa Crna Gora“, naglasio je Čečović.

Književnoj večeri koja je posvećena sjećanju na istaknutog stvaraoca prisustvovao je i predsjednik Opštine Petar Smolović.

Božo Bulatović rođen je 1927. godine u Mojkovcu. Filozofski fakultet završio je u Beogradu. Bio je gimnazijski profesor na Cetinju i u Beranama. Za života bio je pjesnik pripovjedač, romansijer, književni kritičar, antologičar, dramatrug, pozorišni kritičar, prevodilac sa ruskog jezika, kulturolog i urednik. Za svoj književni rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Preminuo je 2009. godine u Podgorici.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE