Mlada Irijana Rizvanović svojim uspjesima ruši stereotipe i predrasude (video)

Diskriminacija, siromaštvo i problemi sa kojima se suočavaju otežavaju integraciju mladih Roma, ali neki od njih ipak postižu značajne uspjehe. Jedna od njih je i  dvadesetogodišnja Irijana Rizvanović, koja svojim primjerom najbolje pokazuje da se uz želju i trud, i pored brojnih barijera, može biti uspješan.

Naime, Irijana Rizvanović, učenica trećeg razred Srednje elektro-ekonomske škole, odlučna je u borbi za svoje bolje sjutra, a upravo u obrazovanju vidi najveću sigurnost.

Gostujući u emisiji „Mladi za mlade“, Irijana je ispričala svoju životnu priču, a kako je kazala, iako je bilo teških trenutaka, nikada nije pomislila da odustane.

„Zaista nije bilo lako izboriti se sa svim predrasudama, odbacivanjem, ružnim riječima i prijekim pogledima, ali to je život, sa svim onim preprekama koje nam otežavaju put do cilja. Zahvaljujući velikoj podršci roditelja, ali i profesora, koji su uvijek bili tu da mi pomognu, daju odgovore na sve neodumice i pitanja, uspjela sam da budem ovo što jesam danas – odličan đak i primjer mnogima“, kazala je dvadesetogodišnja Irijana.

Prisjećajući se početka svog školovanja, Irijana je kazala da je čak tri puta zbog promjene mjesta stanovanja, morala mijenjati i školu i iznova se prilagođavati novom okruženju, profesorima i učenicima, ali želja da uči i postane svoj čovjek, bila je jača od svega.

„Moram prznati da nije bilo lako. Često mi se dešavalo da me nazivaju pogrdnim imenima, da mi se podsmijavaju.  Mislila sam da sam lošija od njih, manje vrijedna, ali nijesam posustala, jer znam bih tako samo sebi naudila“, kazala je Irijana.

 Iako i sada nailazi na predrasude, Irijana je ostala posvećena školi, ima sve petice, a pored romskog i crnogorskog, odlično govori i engleski i njemački.

„Smatram da su jezici most koji nas povezuje sa drugim narodima i kulturama, zato i volim da ih učim. Romski, crnogorski i njemački govorim kao maternji, a odlično znam i engleski, koji sam dodatno usavršavala gledajući filmove i slušajući muziku. Takođe, jako volim italijanski, francuski i španski, kao i kineski i japanski, koje učim preko interneta i čitajući knjige koje pronalzim“, kazala je Irijana, dodajući da mnogo voli i muziku, a često i piše, iako taj talenat još uvijek stidljivo čuva za sebe.

Irijanin san je da po završetku srednje škole upiše i fakultet za strane jezike.

„Ja sam sebi postavila cilj, imam svoj put od kojeg ne želim da odustanem, jer znam da me samo on može dovesti do uspjeha. Nadam se da ću završiti i fakultet, postati akademski građanin i sebi stvoriti uslove za bolji život“, kazala je Irijana.

Kako je dodala, porodica joj je najveći oslonac.

„Srećna sam što su oni ponosni na meni, što braća i sestre mene doživljavaju kao uzor, jer da nije bilo njih ne bih ovo uspjela“.

Nemaština i siromaštvo, prema riječima mlade Rizvanović, jedni su od najvećih uzročnika niske stope upisa, pohađanja i završetka škole.

„Zaista sam se sama uvjerila u to, jer iako veliki broj romske djece ima  želju da se obrazuje i školuje, nema uslova za to, mada ima i onih koji ne žele da se bore za sebe, već nalaze izgovore i opravdanja. Ja ih savjetujem da se ugledaju na mene, pokušavam da doprem do njih i objasnim im važnost školovanja, kao preduslova za sve ostalo, ali često čujem odgovor „šta će mi to“. Meni je jako žao što oni tako misle i što ne žele da se bore za bolji život i položaj u duštvu, zato se i nadam se da će se to ipak promijeniti“, istakla je Irijana.

Ona je svim mladim Romima poručila da se obrazuju i rade na sebi, jer, kako je kazala, samo tako mogu imati bolji i kvalitetniji život i postati ravnopravni članovi društva.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE