Dr Omeragić: Do kraja ove ili tokom sljedeće godine dječja paraliza biće potpuno iskorijenjena u svijetu (video)

Povodom 24. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv dječje paralize, Rotari klub Bijelo Polje pridružio se hiljadama klubova  rotarijanaca širom svijeta, koji su na različite načine obilježili ovaj dan u cilju podizanja svijesti i obezbjeđivanja sredstava za iskorjenjivanje ove teške zarazne bolesti.

Gostujući tim povodom u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Elvis Omeragić, specijalista pedijatar u Beranskoj Opštoj bolnici i član Rotari kluba, kazao je da su rotarijanci do sada obezbijedili preko dvije milijarde dolara za iskorjenjivanje polia.

 “O kakvoj opasnoj bolesti je riječ dovoljno govori podatak da je 1985. godine u svijetu od dječje paralize  oboljelo 350 miliona osoba. To je ogroman broj ako se ima u vidu, da od 100 oboljelih, najmanje petoro  umire. Prva akcija  rotarijanaca koja je počela 1979. godine  imala je za cilj da omogući dugogodišnju vakcinaciju djece na Filipinima, i taj broj se kretao do šest miliona djece različitog uzrasta, budući da do tada vakcina uopšte nije sprovođena. Već poslije petogodišnjeg praćenja, 1985. godine, Rotari pokreće Polio plus akciju, koja se smatra najvećom privatnom inicijativom za podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za iskorjenjivanje ove bolesti. Te godine, Rotari international je skupio 120 miliona dolara, koje su usmjerene u obezbjeđivanje vakcina i vakcinisanje djece u zemljama koje nisu mogle same to da obezbijede. Od te godine do danas, Rotari nastavlja sa akcijama i u tome ima velike partnere, kao što su Fondacija Bil i Melani Gejts, koji doniraju velika sredstva,”, ističe dr Omeragić, dodajući da će do kraja ove ili tokom sljedeće godine dječja paraliza biti potpuno iskorjenjena u svijetu.

 “Trenutno su tri države u svijetu u kojima ima aktivnih oblika ove bolesti a to su Avganistan, Pakistan i Nigerija”, ističe dr Omeragić.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE