„Integracija OSI u radnu sredinu“ - u četvrtak o zakonskoj regulativi i mogućnostima zapošljavanja OSI (video)

Okrugli sto „Integracija OSI u radnu sredinu“ održaće se u četvrtak u Bijelom Polju, u okviru projekta “Jačanje kapaciteta OSI”, koji nevladino udruženje “Elipsa” sprovodi u saradnji sa NVO “Centar za preduzetništvo” i d.o.o ,,PAG”.

Tema okruklog stola biće zakonska regulativa, olakšice i benefiti predviđeni Zakonom iz oblasti invaliditeta, kao i mogućnosti angažovanja osoba sa invaliditetom u određenom preduzeću-organizaciji, saopštio je Rafet Mulić, koordinator projekta “Jačanje kapaciteta OSI”.

Gostujući u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom”, Radija Bijelo Polje, Mulić je istakao da su preduzetnici još uvijek jako skeptični i da nijesu spremni da osobama sa invaliditetom pruže šansu i da ih zaposle.

“I pored legislative, zakonskog okvira, loklanog akcionog plana, djelovanja NVO sektora, najveći problem i dalje predstavljaju predrasude i to ne samo kod poslodavaca, već kod cijele javnosti. Kada se pomene osoba sa invaliditetom prva pomisao jeste da je to jako hendikepirana osoba, ograničenih intelektualnih sposobnosti. Osobe sa invaliditetom još uvijek nijesu vidljive na tržištu rada, zato je neophodno kontinuirano raditi na rješavanju tog problema, pa i ovaj okrugli sto koji organizujemo ima za cilj da razbije te predrasude bar kod jednog broja poslodavaca”, pojasnio je Mulić.

Kako je kazao na okruglom stolu će, pored preduzetnika i predstavnika NVO, učestvovati predstavnici opštinskog Sekretarjata za preduzetnštvo, predstavnici loklanih medija, kao i pravni stručnjaci, koji najbolje mogu predstaviti Zakon iz oblasti invaliditeta.

“Okrugli sto „Integracija OSI u radnu sredinu“ biće i prilika da čujemo vise različitih mišljenja, kako bi uvidjeli gdje se pravi greška i šta nedostaje, kako bi u budućnosti još bolje i kvalitetnije promovisali vrijednosti zapošljavanja OSI”, dodao je Mulić.

On je podjsetio da je u okviru projekta “Jačanje kapaciteta OSI” već realizovano niz aktivnosti, među kojima i obuka za izradu prijedloga i upravljanje projektim i napomenuo da se ove nedjelje završava i obuka na temu "učešće građana OSI populacije u javnom zastupanju".

“Znanje je najbolji način prevencije i najefikasniji način integracije svih u zajednici, pa samim tim i osoba sa invaliditetom, tako da nam je to bilo osnovno polazište u kreiranju ovog projekta. U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje izabrali smo šest osoba koje su zadovoljile kriterijume, koji su se prije svega ogledali u intelektualnim sposobnostima, a neophodno je bilo i da polaznici imaju najmanje treći stepen stručnosti. Svih šest osoba je uspješno završilo obuku, zaista su pokazale veliku spremnost da nauče da pišu projekte i izrodilo se mnogo sjajnih ideja. Mi ćemo naravno biti tu za njih i po završetku projekta, kako bi im pomogli da usavrše znanja  i obezbijede zaposlenje ili započinjanja sopstvenog biznisa koji će imati pretpostavke održivosti”, kazao je Mulić. 

Kako je istakao, iako je projektom bilo predviđeno da zaposle četiri osobe sa invaliditetom na period od šest mjeseci u udruženju ,,Elipsa“, ipak će pet lica dobiti priliku da svoja znanja i vještina primijeni u praksi.

O svojim iskustvima danas je u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom” govorila i Violeta Bulatović, istakaviši da vjeruje da će joj stečena znanja i vještina mnogo koristiti.

“Ovaj projekat je zaista drugačiji od ostalih i željela sam da saznam kako se zapravo pišu projekti, kako se realizuju aktivnosti, zato sam odlučila i da se prijavim. Zadovoljna sam obukom, a uskoro ćemo imati i tribunu na kojoj ćemo zapravo prezentovati sve ono  što smo do sada naučili”, kazala je Bulatović, dodajući da je posebna vrijednost ovog projekta u prijateljstvu koje su izgradili svi učesnici projekta.

Bulatović je istakla da upravo u pokretanju novih projekata i otvaranju neveladinih organizaciji vidi mogućnost rješavanja problema nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, pa čak i na duže vrijeme.

Projekat “Jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom” podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u cilju zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

 

Repriza emisije “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom” na programu je Radija Bijelo Polje od 17 sati i 30 minuta.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE