Veče poezije, muzike i aforizama Dragana Koprivice održano u Bijelom Polju (video)

Veče poezije, muzike i aforizama, svestranog crnogorskog umjetnika Dragana Koprivice, održano je u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Ljubavnom i satiričnom poezijom, kao i satiričnim aforizmima, Koprivica se večeras predstavio bjelopoljskoj publici, koja je do sada imale priliku da ga upozna kroz pozorište i brojne predstave koje su u njegovoj režiji izvedene u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Poštovaoci i ljubitelji njegovog stvaralaštva uživali su večeras i u poznatim refrenima crnogorske narodne muzike koje je Koprivica svirao na harmonici, ali i u starim crnogorskim pjesamama i novijim popularnim refrenima koje je izveo, a ovo književno-muzičko veče poseban značaj imalo je za Koprivicu.

„Za mene je velika čast da se pojavim u ovom kultnom zdanju, ne samo Bijelog Polja, već i cijele Crne Gore. Govoriti u Kući Rista Ratkovića za mene ima posebnu draž, jer sam  96' godine za knjihu „Mi i oni“ dobio nagradu koja nosi ime  našeg velikog pjesnika“, rekao je Koprivica.

On je večeras predstavio i najnoviju zbirku aforizama „Etida u CG-molu“, koju je ove godine objavio podgorički „Unireks“.

„Kroz ove aforizme ja sam zapravo pokušao da predstavim mentalitet ljudi sa našeg crnogorskog krša, od mora do Durmitora, a kroz neke arhitepske slike sam htio da pokažem da u našoj zemlji ima smijeha, dobrog raspoloženja, ljepote, duhovnosti“, naveo je Koprivica, dodajući da je aforizam Bogom dan za Crnu Goru, gdje se govori jezgrovito, mudro i na pravi ljudski način.

Iako cijelog života piše poeziju i ima više objavljenih knjiga,  osjetio je da je ovo pravi trenutak da dođe u Bijelo Polje i pokaže da, kako kaže, nije uzalud stvarao i pisao i da zapravo zna nešto  o poeziji.

„Kada sam planirao program ove večeri, razmišljao sam šta to fali Crnoj Gori danas i shvatio da nam fali lijepe muzike, dobre pjesme, poezije, lijepih aforizama i smijeha. Zato sam odlučio da sve to obuhvatim i  priredim jedno lijepo umjetničko druženje, pa se nadam da su svi uživali koliko i ja“, kazao je Koprivica.

Moderator programa večeras je bila glumica bjelopoljskog pozorišta Slađana Merdović.

Koprivica je dobitnik više književnih priznanja. Dobio je nagradu za humor i satiru ”Branko Ćopić” u Beogradu, 1990. za roman ”Grad pisaca”. Dobitnik je nagrade za poeziju ”Risto Ratković” u Bijelom Polju 1996. za zbirku pjesama ”Mi i oni”. Nagrađen je i priznanjem ”Satiričar godine” („Tipar“) na Danima humora i satire ”Vuko Bezarević” u Pljevljima 2000. godine. Dobitnik je i nagrade ”Isak Samokovlija” za pripovijetke, i „Marko Miljanov“ 2011. i „Dušan Kostić“ 2013. za dramska ostvarenja.

Dodijeljeno mu je priznanje grada Nikšića ”18. septembar” za doprinos u kulturi, a dobitnik je i ”Dositejeve povelje” za stvaralački doprinos razvoju obrazovanja, nauke i kulture (Beograd, 2008).

Dosad je objavio petnaest knjiga (proza, poezija, drame, aforizmi, eseji, književna kritika, putopisi).

Autorka, foto i video: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE