Obukom poljoprivrednika do kvalitetnijeg sirovog mlijeka (video)

Odjeljenje za savjetodavne poslove u stočarstvu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je krajem oktobra više obuka za bjelopoljske poljoprivrednike u cilju unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima, kazao je Momo Kuveljić.

Gostujući u emisiji “Eko zona” Radija Bijelo Polje, Kuveljić je podsjetio da se obuka realizuje u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori, u skladu sa dinamikom definisanom u okviru pristupanja EU.

“Higijenski ispravno mlijeko podrazumijeva mlijeko sa malim brojem mikroorganizama, niskim sadržajem somatskih ćelija i rezidua. Zbog toga ukupnu pažnju treba posvetiti ukupnom broju bakterija i broju somatskih ćelija, jer su ni pokazatelji zdravstvene bezbjednosti mlijeka. Ukupan broj bakterija u mlijeku pokazuje kakva je higijena na farmi, prije svega kakva je higijena prije, u toku i nakon muže. Broj somatskih ćelija ukazuje na zdravstveno stanje vimena”, ističe Kuveljić i dodaje da sirovo mlijeko treba da sadrži manje od 100.000 bakterija i manje od 400.000 somatskih ćelija u mililitru mlijeka. Ukoliko mlijeko sadrži veći broj ovih bakterija, higijena i zdravstveno stanje nijesu dobri.

Repriza emisije “Eko zona” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE