Kancelarija za mlade nastavlja borbu za bolji položaj mladih u društvu (video)

Pružanje podrške mladima, njihovim inicijativama i projektima, kreiranje i sprovođenje lokalne omladinske politike i rješavanje problema mladih uvažavajući njihove potrebe, misija je opštinske Kancelarije za mlade koja brojnim aktivnostima radi na unapređenju kvaliteta života mladih u Bijelom Polju.

Osnivanjem Kancelarije za mlade lokalna uprava Opštine Bijelo Polje prepoznala je mlade kao bitan činilac koji  treba da doprinese izgradnji i razvoju društva, a za devet godina svog postojanja Kancelarija za mlade prerasla je u istinski servis, koji im je uvijek na raspolaganja za sva njihova pitanja i probleme, kazala je Mirha Kasumović, gostujući danas u emisiji “Mladi za mlade”.

Kasumović je istakla da je informisanje mladih, njihovo uključivanje u društveni život, te promovisanje volonterskog rada i aktivizma i dalje u fokusu djelovanja Kancelarije za mlade, koja je svoj dosadašnji rad usklađivala  sa onim što je istaknuto u Lokalnom planu akcije za mlade (2011-2016).

“Kancelarija za mlade radi na unapređenju kvaliteta života mladih u skladu sa Lokalnim planom akcije za mlade (2011-2016), koji je glavna strategija prema mladima na lokalnom nivou, usvojena na sjednici lokalnog parlamenta, u februaru 2011. godine.  U skladu sa ovim planom, izdvajaju se i oblasti rada Kancelarije za mlade - obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, učešće u životu društvu, ljudska prava, kultura, informisanost i mobilnost, slobodno vrijeme i porodica”, navela je Kasumović.

Iako je svaka od oblasti jako važna za kvalitetniji život mladih u Bijelom Polju, kao i za njihov bolji položaj u društvu, Kasumović ističe da je poseban akcenat u poslednje vrijeme na aktivizmu mladih, odnosno njihovom učešću u javnom životu.

“S obzirom da je Bijelo Polje grad koji broji 14-15 000 mladih ljudi, smatramo da je neophodno i da se njihov glas čuje, zato i veliki broj aktivnosti koje smo realizovali imale su za cilj upravo da podstiču mlade na aktivizam i na našu sreću interesovanje mladih za ovu temu je bilo jako veliko, posebno zahvaljujući bjelopoljskim đačkim parlamentima”, rekla je Kasumović.

Ona je istakla i da su već sada vidljivi rezultati rada opštinske Kaneclarije, te da je omladinska politika razvijenija nego prije.

“Sada je mnogo veći broj dešavanja i događaja u koje se mladi uključuju, đački parlamenti su mnogo aktivniji, imamo i aktivne studentske organizacije, a u saradnji sa njima razvijamo omladinsku politiku i zasigurno možemo reći da je i zahvaljujući radu Kancelarije za mlade položaj mladih u Bijelom Polju mnogo bolji, oni su sada spremniji da javno govore o svojim problemima, da traže promjene i bore se za svoje mjesto u društvu”, podvukla je Mirha Kasumović.

Kasumović je istakla i da se u pretodnom periodu mnogo radilo i na rješavanju problema zapošljavanja i to kroz podsticanje mladih na pokretanje sopstvenog biznisa, promociju sezonskih poslova, ali i odrađivanje pripravničkog staža, što je i riješeno Programom stručnog osposobljavanja. Ali nijesu zapostavili ni kulturu, zdravlje, zdrave stilove života, bezbjednost mladih i sve ono što je i što treba da bude dio života mladih.

Osvrćući se da prethodni u Lokalni plan akcije za mlade, Kasumović je kazala da je većina onoga što je taj dokument i podrazumijevao i realizovano, ali da Kancelarija za mlada nije jedini subjekt koji je bio odgovoran za njegovu implementaciju.

“Sve ono što nijesmo uspjeli da realizujemo, a što je jako važno za položaj mladih, svakako da će biti obuhvaćeno novim Lokalnim planom akcije, koji bi trebao da se izradi početkom naredne godine, odnsono odmah nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o mladima, kako bi bio u potpunosti usklađen sa tim dokumentom”, dodala je Kasumović.

Kancelarija za mlade brojnim aktivnostima nastaviće da radi na unapređenju kvliteta života mladih, a kako je danas najavila Kasumović obilježiće i Međunarodni dan borbe protiv side, Dan volonterizma, a u saradnji sa Direktoratom za mlade organizovaće i okrugli sto na temu aktivizma, kojim će zaokružiti aktivnosti za ovu godinu.

 

Repriza emisije ,,Mladi za mlade“ biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE