Osobe sa invaliditetom danas žive bolje i kvalitetnije (video)

Država i cjelokupno društvo konstatno rade na unapređenju položaja lica sa invaliditetom i njihovom uključivanju u sve oblasti društva na ravnopravnoj osnovi, a rezultati njihovih napora već su vidljivi, smatra Rasim Bošnjak.

Gostujući danas u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Bošnjak je kazao da danas sve osobe sa invaliditetom, uključujući i slijepa i slabovida lica, žive mngo bolje i kvalitetnije i to zahvaljujući brojnim servisima podrške.

„Država, lokalna samouprava, Zavod za zapošljavanje, brojni društveno politički subjekti izdvajaju velika sredstava za pomoć osobama sa invaliditetom, međutim nekada se ta sredstva ne iskoriste na najbolji način, ali svakako da moramo priznati da podrška i pomoć ne izostaju“, rekao je Bošnjak.

On je pohvalio i  servise socijalne zaštite, te brojne povoljnosti i olakšice predviđene zdravstvenOm njegom i zaštitom, ali i dodao da se i na tom polju može još dosta uraditi, te da je i sam bio inicijator neki promjena, koje nažalost nijesu bilo podržane.

Uprkos napretku koji je evidentan, Bošnjak kaže da je problem zapošljavanja još uvijek primaran, iako je došlo i do promjene svijesti kod poslodavaca.

„Poslodavci su sada spremniji da pruže priliku osobama sa invaliditetom, a i veliki broj OSI se zapošljava zahvaljujući projektima koje realizuju nevladine organizacije“, rekao je Bošnjak, dodajući da je zapošljavanje možda i najboljin način integracije OSI, te da je važnije da se osobe osjećaju korisnim, da se bave nečim, a ne sama finansijska naknada koju dobijaju za određeni posao.

Bošnjak je napomenuo da problemu zapošljavanja, prethodi problem obrazovanja lica sa invaliditetom, ali i da je i na tom polju dosta postignuto.

„U školama se realizuje nastava po inkluzivnom programu obrazovanja, lica sa određenim smetnjama imaju i asitetnte u nastavi, što znatno olakšava proces obrazovanja“, rekao je on, podjsećajući da u vremewnu kada se on školovao nije imao profesionalnu pomoć, već da su zapravo njegovi drugovi i prijatelji, bili oni koji su mu pomagali i koji su mu bili velika podrška.

Iako su diskriminacija, samoizolacija i nerazumijevanje sredine problemi su sa kojima se i danas bore lica sa smetnjama vida, Bošnjak kaže i da stavovi prema njima počinju da se mijenjaju i preispituju, te da društvo ima sve više senzibiliteta za ovu populaciju.

U borbi za kvalitetniji život i bolji položaj u društvu svih osoba sa invaliditetom Bošnjak neće posustati, a siguran je da neće izostati ni podrška Lokalne samopuprave, koje je uvijek imala sluha za probleme OSI.

Repriza emisije ,,OSI“ biće emitovana danas na talasima Radija Bijelo Polje od 17:30 časova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Milan Kneževć

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE