Gojaznost sve češći problem i kod bjelopoljske djece (video)

U Crnoj Gori svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica su gojazni, pokazali su podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje o prevalenciji gojaznosti kod djece uzrasta sedam godina.

Gostujući tim povodom u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Ifeta Erović specijalista higijene kazala je da je gojaznost kod  djece posljedica  savremenog načina života.

dr Ifeta Erović - spec. higijene

“Gojaznosti kod djece, ne samo kod nas nego i u svijetu, posljedica je savremenih trendova u ponašanju,  životu i ishrani. Danas se najviše pribjegava gotovim jelima a djeci se najčešće kao poklon i nadoknada za nešto, kupuju slatkiši. Slatkiši i šećer su najčešći glavni  uzrok gojaznosti, a pored ishrane i šećera koji se unose u enormnim količinama, postoje i drugi zdravstveni problem koji uzrokuju gojaznost”, ističe dr Erović.

Ona zamjera što roditelji smatraju zdravom i naprednom djecu sa viškom kilograma, te podsjeća da je gojaznost ne samo bolest, već i uzrok drugih zdravstvenih problema.

“Veliki je procenat  djece  predškolskog uzrasta koji su imali povišene masnoće u krvi, opterećenu jetru sa poremećenim parametrima kao posljedicu  prekomjernog unosa gaziranih pića i raznih grickalica. Sve te namirnice sadrže previše konzervansa i aditiva, koji u organizmu izazivaju  razne promjene. Druge promjene su kasnije vidljive i kad nastanu zdravstveni problemi onda više nema povratka, jer nastaje radna nesposobnost i veliki materijalni troškovi u liječenju nastalih kompilakcija”, kaže dr Erović.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje