Romi aktivno traže posao - bilten ,,Zaposli Ro.me” dostupan poslodavcima (video)

Nevladino udruženje,,Klub kulture“ promovisalo je danas bilten ..Zaposli Ro.me“, u okviru istoimenog projekta, koji realizuje u saradnju sa Nvo ,,Centar za preduzetništvo“, i time nastavlja kampanju zapošljavanja predstavnika romske populacije u Bijelom Polju.

Gostujući tim povodom u emisiji ,,Šta može Nvo“, Radija Bijelo Polje, portparol ovog nevladinog udruženja, Rafet Mulić, kazao je da su glavne aktivnosti projekta usmjerene na posredovanje između poslodavaca i pripadnika romske populacije, prilikom njihovog radnog angažmana.

,,Kampanja se sastoji iz dvije aktivnosti i to izrada aktuelnog biltena u kome su se našli svi relevantni podaci o zakonskom okviru i benefitima koje poslodavci mogu imati prilikom zapošljavanja Roma. Naš zadatak je da posredujemo i napravimo kontakte između poslodavaca i pripadnika romske populacije. Mislim da ima prostora da se oni zaposle u javnom i privatnom sektoru, ali su zastupljene predrasude o jednom narodu, njihovim navikama i običajima“, istakao je Mulić.

U okviru projekta ,,Zaposli Ro.me“ već je radno angažovana jedna osoba romske populacije, koja će do kraja decembra raditi kao posrednik u nastavi u osnovnoj školi ,,Pavle Žižić“ u Njegnjevu.

Tridesetšestogodišnja pripadnica romske populacije, Elvira Selimović koja aktivno traži posao, i čiji se CV nalazi u biltenu ,,Zaposli Ro.me“, u današnjoj emisiji kazala je da je uz pomoć predstavnika Nvo ,,Klub kulture“ vratila nadu u možda brzo zaposlenje.

,,Posao ne biram, radila bih šta god mi se ponudi samo da prehranim svoje četvoro maloljetne djece. Poslodavci nijesu htjeli da me zaposle jer nemam završenu školu, ali sada se već školujem i završavam sedmi razred osnovne, jeste teško ali se borim. Imam tri sestre koje su sada u srednjoj školi, ali nemaju posao, a mnogo bi nam značilo makar da se jedna od nas zaposli“, ističe Selimović.

Cilj projekta ,,Zaposli Ro.me“ jeste podizanje svijesti poslodavaca u našoj Opštini o značaju procesa integracije Roma za cjelokupnu zajednicu, kao i mogućnstima njihovog doprinosa tom procesu.

,,Shvatili smo da bez obrazovanja ne možemo ništa postići, tako da sam se ja i odlučila na taj korak. I moja djeca se obrazuju, tako da se nadam da ću uskoro i ja naći posao“, pojašnjava Selimović.

Mulić apeluje na sve poslodavce sa područja naše Opštine da na integraciju Roma gledaju, kako navodi, kao na integraciju cjelokupnog društva.

,,Pripadnici ove populacije nijesu u dovoljnoj mjeri informisani o pravima koja im se nude, i ne uživaju ih na pravi način, može se reći određeni broj da jeste. Apelujem na svakog građanina pojedinačno, makar da razmisle o trenutnom položaju Roma u našem gradu, pa će rečenica ,,Ako me bar razumiješ – pomogao si mi“ dati neki doprinos. Apleujem i na privatni i javni sektor, one koji imaju potrebu za radnim mjestom najnižeg nivoa složenosti da zaposle ova lica, jer im i zakonski okvir daje benefite. Čpozivam ih na njihovu ličnu emaptiju, odnos prema ovoj i drugim marginalizovanim grupama“, zaključuje Mulić.

U biltenu koji je danas promovisan u prostorijama ovog udruženja, nalaze se CV 13 pripadnika ove populacije koji aktivno traže posao, njihove fotografije i karakteristike iz istorije kulture Roma, koji je na raspolaganju poslodavcima. 

Projekat ,,Zaposli Ro.me“ podržan je od NVO MladiRomi, kroz program podrške malih grantova u okviru projekta „ Zajedničke inicijative za osnaživanje romskog civilnog društva na zapadnom Balkanu i Turskoj“, a koji je podržala Evropska komisija kroz IPA instrumente za civilno društvo i medijski program 2014 – 2015.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE