Zatonski kisjeli kupus u trgovinama početkom januara (video)

U Zatonu je prije dva dana počeo sa radom pogon za kisjeljenje kupusa, otvoren u okviru Agrokooperative „Zaton“, vlasnika Ilije Merdovića, u čijem sastavu posluje novootvorena savremena hladnjača. Fabrika, jedina takve vrste na sjeveru, uz druge projekte čija je realizacija u toku, čine ovaj mjesni centar urbanom zonom, sa mogućnostima za bolji i kvalitetniji život i ostanak mladih na selu.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, Marko Dangubić, predsjednik MZ Zaton i Ilija Merdović kazali su da će otvaranje fabrike biti veliki podsticaj za sve koji se bave poljoprivredom, posebno povrtlarskim kulturama, jer se otvara mogućnost otkupa i plasmana proizvoda.

Ilija Merdović - vlasnik pogona za kisjeljenje kupusa

Agrokooperativa "Zaton" je u svom sastavu razvila hladnjaču  kapaciteta oko 300 tona i novootvoreni pogon za kiseljenje kupusa,  kapaciteta 55 tona. Želja mi je da stvorim naš brend koji će imati svoje mjesto na crnogorskom tržištu i biti prepoznat i cijenjen kod potrošača. Prve količine kisjelog kupusa iz našeg pogona u prodaji bi trebalo da se nađu oko nove godine”, kaže Merdović, dodajući da bi dugogodišnju ideju o otvaranju fabrike teško pretočio u stvarnost, da nije bilo pomoći lokalne  uprave, IRF - a i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Sobzirom na vrijednost investicije, koja dostiže skoro 400.000 eura, bio sam prinuđen da se obratim resornom ministarstvu za kreditnu pomoć. IRF mi je pomogao povoljnim kreditom, uz grejs period od godinu dana i četiri godine otplate kredita”, kaže Merdović, naglašavajući da teži postizanju HASAP standarda.

Marko Dangubić - predsjednik MZ Zaton

“Sve Zatonce  raduje  ovo što je uradio naš sugrađanin  Ilija i nadamo se da će  kisjeli kupus iz ovog pogona postati brend Crne Gore. U Zatonu, koji je urbana zona, očekujemo da  počene sa radom i fabrika betonske galanterije koja je dobila novog vlasnika, što bi omogućilo otvaranje  novih radnih mjesta i zadržavanje mladih na selu”, kaže Dangubić.  

 

Repriza emisije “Eko zona” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje