Žurić u Zagrebu o autoputu i investicionim potencijalima sjevera Crne Gore

Izgradnja autoputa najznačajniji je investicioni projekat u istoriji Crne Gore i ujedno najvažnije pitanje razvoja sjevera Crne Gore, kazao je Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora ''Monteput'' i bivši predsjednik Opštine Bijelo Polje na panelu Balkan Silk Road koji se održava u okviru najvećeg Sajma investicionih projekata REXPO u jugoistočnoj Evropi.

Žurić je istakao da osim što izgradnja autoputa na dijelu Bar-Boljare ima veliki značaj za ekonomski razvoj Crne Gore i osnaživanje investicija, ovaj grandiozni investicioni projekat ima presudan značaj za razvoj sjevera države.

-Ovaj kapitalni projekat za našu državu rješava pitanje razvoja njenog sjevera, jer bez bolje saobraćajne povezanosti postavlja se pitanje ekonomskog opstanka regije. Konstatacija da se projekat Autoputa Bar-Boljare nalazi na SEETO glavnoj transportnoj mreži i da je kao takav od 2015. godine dio indikativnog proširenja osnovne regionalne saobraćajne mreže TEN-T-a na prostor Zapadnog Balkana, odnosno dio proširenog koridora Bliski Istok - Istočni Mediteran u okviru Transevropske transportne mreže, govori u prilog činjenice o značaju koji ovom projektu, osim nas samih daje i Evropska Unija, te samim tim o potrebi osiguranja njegove pune izgrađenosti u što kraćem roku, naglašava Žurić.

Aspekt izgradnje Autoputa Bar-Boljare, projekat koji je poslije obnove državnosti, najznačajniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, nije samo ekonomsko, već i sociološko i emancipacijsko pitanje. S obzirom na višegodišnji trend SDI u Crnoj Gori, i imajući u vidu da smo sada planetarno prepoznata, rastuća turistička destinacija, takav uticaj naglašeno očekujemo u našoj državi. Autoput Bar-Boljare će integrisati Crnu Goru, kvalitetno će povezati resursima bogati sjever sa centralnim i južnim regionom, ali i Crnu Goru sa susjedima i dalje sa evropskom mrežom autoputeva.

Sve to će proizvesti multiplikativne efekte, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta i povećanje standarda građana, što i jeste prevashodni ekonomski cilj ovog projekta. Početkom izgradnje Autoputa ali i našim mjerama fiskalne konsolidacije, nasuprot ipak neophodnom značajnom zaduživanju, zavrijedili smo povjerenje vodećih međunarodnih finansijskih institucija, Crnoj Gori je povećan kreditni rejting, napredovali smo na listi konkurentnosti i smanjena je nezaposlenost. Konstantno je angažovano oko 3500 radnika u 89 preduzeća iz Crne Gore i 20 preduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, što znači da je već sami početak gradnje doveo do brojnih pozitivnih efekata po našu ekonomiju.

Žurić je bio u prilici da učesnicima panela, investitorima i zainteresovanim licima prenese zadovoljstvo što se osim autoputa, na sjeveru radovi odvijaju i na izgradnji infrastrukture neophodne za nove turističke kapacitete u Kolašinu, Mojkovcu i Bijelom Polju.

Osim Žurića, govornici na Panelu bili su: Josip Škorić, predsjednik Uprave, Hrvatske ceste, Mario Rendulić, predsjednik CSBA (Asocijacije između Kine i Evrope) Svjetlana Momčilović, voditeljica Odsjeka za privlačenje investicija Privredne komore Hrvatske i Gergely Torok, osnivač Bemutatkozasa.

Pokrovitelj sajma REXPO je bila Predsjednica Republike Hrvatske uz podršku Vlade Hrvatske, Privredne komore i velikih kompanija.

Sajam REXPO se ove godine održava u Zagrebu od 27 do 28. novembra i okupio je preko 1.500 učesnika iz cijelog svijeta, velike investitore iz SAD-a, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade i drugih zemalja koji promovišu investicione potencijale gradova i država i spremnih da ulažu u našu regiju.

 

Izvor: bijelopolje.co.me