Više od 50 miliona iz EU fondova za projekte u okviru trećeg javnog poziva (video)

Info dan, na kojem je najavljen treći javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020. godina, upriličen je danas u skupštinskoj sali.

Predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Miloš Marković i Veselin Šćepanović, upoznali su  potencijalne korisnike sa uslovima i načinom konkurisanja na javni poziv, za koji je opredijeljeno oko 50 miliona eura, od čega će 3,3 miliona eura dobiti zemlje korisnice IPA fondova.

Fokus trećeg javnog poziva biće na inovacijama i zaštiti životne sredine i kulturnim pitanjima, kazao je Miloš Marković.

Predstavnik Kancelarije za evropske integracije - Miloš Marković

“Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu imati dosta uspješnih aplikacija  iz Crne Gore, te da će ovaj poziv probuditi interesovanje kako lokalnih samouprava sa područja sjeverne Crne Gore, tako i nevladinih organizacija, budući da i one mogu učestvovati u projektima transnacionalne saradnje”, istakao je Marković.

Podsjećajući da prekogranična saradnja predstavlja okvir za ubrzane ekonomske integracije , predsjednik Opštine Petar Smović kazao je da je njen cilj povećanje nivoa razvijentosti prekograničnih regiona, kao i unapređenje sveobuhvatne kulturne, socijalne, ekonomske i naučne saradnje između lokalnih i regionalnih zajednica.

“Na lokalnom nivou prekogranična saradnja značajno utiče na lokalne strukture  i kroz jačanje  njihovih kapaciteta  neophodnih za pripremu i sprovođenje projekata. Dunavski program je osnovan sa ciljem većeg stepena teritorijalne integracije i pružanja finansijske podrške projektima koji doprinose razvoju inovativnog, bolje povezanog i održivog dunavskog regiona”, naglasio je  Smolović, dodajući da su institucije i organizacije iz naše opštine, kroz prekogranične saradnje  do sada uspješno  realizovale brojne projekte.

Predstavnik Kancelarije za evropske integracije - Veselin Šćepanović 

Dunavski transnacionalni program je jedan od tri transnacionalna programa  u kojima Crna Gora učestvuje, a  podržava projekte iz oblasti inovacija, zaštite životne sredine, kulture, transporta i drugih oblasti koje su od značaja za crnogorske partnere, kazao je Veselin Šćepanović. 

 Predstavnici Kancelarije za evropske integracije - Miloš Marković i Veselin Šćepanović i  predsjednik opštine Petar Smolović

”Postoji 15 intereregionalnih  programa ukupne vrijednosti preko 2 milijarde eura. Cilj Dunavskog transnacionalng programa je  rješavanje zajedničkih izazova i potreba u specifičnim oblastima politike, u kojima se očekuje da transnacionalna saradnja donese rezultate, kao i promocija ekonomske,socijalne i teritorijalne kohezije na području dunavskog regiona. Ukupan  iznos  programskog budžeta je 274 miliona eura, i čine ga EU doprinosi i nacionalno kofinansiranje. Programsko područje obuhvarta devet zemalja članica Evroske unije, tri su potencijalne članice i dvije susujedske zemlje”, kazao je Šćepanović.

 

 

 

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE