Obrazujući se žene investiraju u budućnost (video)

U emisiji ‘’Sfera znanja’’ današnje sagovornice Snežana Bošković, profesorica književnosti u OŠ ‘’Braća Ribar’’ u Zatonu i Tatjana Nedović, pedagoškinja u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi iznijele su mišljenje i činjenice o značaju obrazovanja za žene.

Obzirom da se širom Crne Gore i svijeta odvijaju globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, emisija Radija Bijela Polje je doprinos afirmaciji znanja i obrazovanja žena kao ključnih faktora za postizanje rodne ravnopravnosti.

Snežana Bošković, profesorica književnosti u OŠ ‘’Braća Ribar’’ u Zatonu

Profesorka Bošković je istakla da se uloga žene vremenom mijenjala, te da: ’’Kada se osvrnemo unazad vijek- dva žene su imale ulogu da ostanu kod kuće, da se ne obrazuju i školuju i time su zavisile od ukućana i okruženja. Međutim, kako se vrijeme mijenjalo i mogućnost ka obrazovanju napredovala, žene imaju tu mogućnost da budu zastupljene u obrazovanju u određenim društvenim sistemima. Važno je da se ne zaboravi ženina uloga majke, i u školskoj literature možemo primijetiti  da je muškarac neko ko je moćan, dok je žena lojalna, osjetljiva, mala. Jedna od želja obrazovanih žena jeste  i da budu model svojoj djeci, pa i okruženju. Svojim postupcima i dostignućima daje  primjer sledećim generacijama’’.

Tatjana Nedović, pedagoškinja u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi

I pedagoškinja  Nedović smatra da je uloga majke veoma bitna, ali se potom pita "za šta služi otac’’?  Ona  misli da  uloga roditeljstva treba da bude podijeljena da svi budu jednako odgovorni za stanje u porodici, za vaspitanje dece, u odgoju. Dodala je da svakom pametnom, odgovornom muškarcu imponuje da pored sebe ima odgovornu, obrazovanu, svestranu ženu koja može da da doprinos na svakom mogućom planu. Žena, kako ona ističe, može da obavlja sve poslove, osim onih teških fizičkih.  Ali dodaje i da je očekuje uvijek, bez obzira na stepen obrazovanja, veći udio u porodici, oko djece, rađanja djece, i to je usporava u karijeri, sve to sputava ženu. Prema njenom mišljenju muškarci su tu komotniji. Oni uvijek znaju ko će se brinuti o djeci i voditi kuću. Žena ako je odlučna i stvarno to želi - sve može.

Snežana Bošković i Tatjana Nedović u emisiji "Sfera znanja"

Govoreći o stanju u prosvjeti profesorka  Bošković je rekla da se u predškolskim ustanovama ne primjećuje rad muškaraca, što je paradoks. Opet ta tradicionalna podjela jer je to vezano za ulogu žene kao majke, smatra ona. Ako krenemo na viši nastavni nivo, kadar je uglavnom predviđen za ženski pol. Na fakultetskom nivou su više zastupljeni muškarci i na visokim pozicijama muškarci drže svoje pozicije, primjećuje ona.

Pedagoškinja Nedović je poručila da žena ne smije da dozvoli diskriminaciju. Treba da pogleda istini u oči, da se suprostavi i gdje može da napreduje. Ona je zaključila da žena bez obrazovanja ne može biti ostvarena - ili može - ali vrlo teško. Ona nema ekonomsku samostalnost, vrlo često je žrtva porodičnog nasilja, jer postoje zabrane bilo da je to ekonomsko nasilje, fizičko, verbalno. Žena sa obrazovanjem stiče i samopouzdanje, mjesto u društvu i poštovanje okoline.

 

Repriza emisije ‘’Sfera znanja’’ u 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Andrijana Rabrenović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Obrada teksta: Jasminka Mulić

Anketu pripremila: Sanja Čujović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE