Jugonostalgičari u Bijelom Polju proslavili Dan Republike (video)

Ju­go­no­stal­gi­ča­ri u Bijelom Polju proslavili su večeras 29. no­vem­bar – Dan Re­pu­bli­ke, pra­znik ko­ji su u vri­je­me ve­li­ke Ju­go­sla­vi­je sla­vi­li svi na­ro­di i na­rod­no­sti SFRJ.

Uz pjesme iz Narodno-oslobodilačkog rata, sa crvenim pionirskim marama, veliki broj građana obilježio je 75. godišnjicu Dru­gog za­sje­da­nja AV­NOJ-a, ka­da je u Jaj­cu do­ni­je­ta od­lu­ka o fe­de­ral­nom ustroj­stvu dr­ža­ve i kada je usta­no­vljen Na­ci­o­nal­ni ko­mi­tet oslo­bo­đe­nja Ju­go­sla­vi­je i od­lu­če­no „da se Ju­go­sla­vi­ja iz­gra­di na de­mo­krat­skom, fe­de­ra­tiv­nom prin­ci­pu kao za­jed­ni­ca rav­no­prav­nih na­ro­da”.

Dan Re­pu­bli­ke bio je je­dan od naj­ve­ćih pra­zni­ka u ne­ka­da­šnjoj SFRJ, koja je prema riječima predsjednika SUBNOR-a i antifašista, akademika Zuvdije Hodžića, bila svetionik među državama, zemlja slobode, pravde, ravnopravnosti naroda i narodnosti, bratstva i jedinstva.

„U njoj nama nije bilo bolje nego drugima, a bilo nam je najbolje.  Voljeli smo je više od drugih i više od drugih smo žalili za njom, ali je ni zajedno sa svima koji su je voljeli nijsmo mogli odbraniti. Učinilo smo više nego što se moglo – sačuvali smo Crnu Goru, prvi put u njenoj istoriji mirnim putem, bez bitaka i pogibija za interese drugih, na štetu svojih. Zato smo danas jači nego juče i zato ćemo sjutra biti jači nego danas“, kazao je Hodžić večeras u Bijelom Polju.

On je istakao da smo ljubav prema Crnoj Gori naslijedili, te da je ona ista i precima i nama.

„Povezuje nas njihova borba za odbranu slobode i naš život u slobodi, njihovo rodoljublje i naš patriotizam, njihovo čojstvo i junaštvo, partizanski moral, hrabrost Trinaestojulskih slavodobitnika i naš antifašizam, antinacionalizam, privrženost civilizacijskim vrijednostima čovječanstva, Evrope i svijeta“, rekao je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

On je istakao da dok su se drugi borili za slobodu, Crna Gora je svoju branila.

 „Dok su drugi sanjali o slobodi, u Crnoj Gori se u njoj živjelo. I živjeće se – slobodno, pod svojom zastavom – onom sa Vučjeg dola i onom sa srpom i čekićem, i trobojkom sapetokrakom, sjedinjenim u crvenoj sa dvoglavim orlem i lavom, pred kojom se zaklinjemo i zavjetujemo Crnoj Gori, ovoj u čijim grudima kuca partizansko srce, u kojoj se, kao noćas, partizanskim pjesmama prisjećamo istorijskih događaja, na koje i zbog kojih smo ponosni“, podvukao je Hodžić.

Brojnim građanima koji su večeras 29. novembar, zanačajan istorijski datum za sve stanovnike ex YU prostora, obilježili pjesmama iz Narodno oslobodilačke borbe, pjesmama koje su budile slobodarski duh i bile stalni podsjetnik na suštinske vrijendosti življenja, večeras se obratio i predjsednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, istučući da nažalost često zaboravljamo one dane, one žrtve koje su svoj život položile da bi naša sadašnjost izgledala ovako.

„Okupirani sopstvenim problemima, borbom za egzistenciju, nerijtko nam promiče najveća vrijednost koju sa nam preci ostavili. Riječ je o najvećem dometu čovječanstva- o osvajanju slobode. A slobodi, koja nam jedina nudi mogućnost da dostignemo ono što smo smatrali nedostižnim, prethodio je još jedan domet čovječanstva, koji oslikava civilizacijski uspon – antifašizam. Pobjeda nad fašizmom predstavlja krunsko dostignuće ljudske civilizacije – jer se definiše kao simbol pobjede svjetla nad tamom“, kazao je večeras Dizdarević.

Koncert  pjesama iz slavne Narodno-oslobodilačke borbe u saradnji sa UBNOR-om Bijelog Polja organizovala je nevladina organizacija „Muzička baština“, a kako je i kazao Amir Martinović, 29. novembar je jedan od važnijih datuma u istoriji naroda bivše Jugoslavije, a istoriju ne smijemo zaboraviti.

„Cijela poruka ove večeri sažeta je u pjesmi „Samo da rata ne bude“ i zato smo večeras htjeli da se prisjetimo svih onih koji su žrtvovali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodi i miru“, kazao je profesor Martinović, dodajući da mu je posebno drago što su uspjeli da evociraju uspomene naših najstarijih sugrađana na to vrijeme u kojem su živjeli, te da se nada da će u budućnosti biti više ovakvih koncerata, jer ljudi vole da čuju ono što simbolizuje jedinstvo, bratstvo, zajedništvo, slogu.

Na večerašnjem koncertu su nastupili Gradski hor, orkestar bjelopoljskih muzičara, vokalna grupa, solisti i recitatori.

Autorka, foto i video: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE