Uspostaviti kvalitetniju saradnju između poljoprivrednih proizvođača i turističkih poslenika (video)

Povećanje konkurentnosti, kao jedan od osnovnih zadataka domaćih proizvođača bitan je preduslov za bolje pozicioniranje u turističkoj ponudi, poručio je predstavnik Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo, Džafer Gusinjac, predstavljajući projekat Domaći proizvodi kao podsticaj razvoja turističke privrede na lokalnom nivou.

On je na okruglom stolu, organizovanom tim povodom, dodao da  bi turistički radnici morali prepoznati potrebu popunjavanja turističke ponude domaćim tradicionalnim proizvodima jer se posljednjih godina u svijetu sve više pažnje posvećuje etno i gastro turizmu.

Džafer Gusinjac

“Veoma nam je stalo da sa hotelijerima, privrednim subjektima, restoraterima razmijenimo iskustva dobijemo informacije, kako i koliko su domaći proizvodi zastupljeni u turističkoj i trgovinskoj ponudi. Povezivanje turizma i poljoprivrede kroz organizovanje ovakvih susreta proizvođača hrane i pića sa turističkim poslenicima je način da se upoznaju sa domaćom ponudom, kao i da se proizvođači upoznaju sa njihovim potrebama i posebnim zahtjevima turističke tražnje”, istakao je Gusinjac.

Bojana Kalezić

U ime nosioca projekta Montenegro biznis alijanse, menadžerka Bojana Kalezić je podsjetila da ta poslovna asocijacija kroz podršku ruralnom razvoju, odnosno seoskom biznisu, već više godina svoje aktivnosti usmjerava na razvoj sjevera Crne Gore.

“Cilj organizovanja okruglog stola je dugogodišnji rad Montenegro biznis alijanse u sektoru poljoprivrede. Ovo je način da saznamo za eventualne probleme sa kojima se susreću privredni subjekti, kako bismo u narednom periodu radili na otklanjanju istih, odnosno poboljšanju njihovih aktivnosti”, podvukla je menadžerka, dodajući da projektom nastoje da se što više domaćih proizvoda nađe na trpezama crnogorskih hotela i restorana.

Milan Dragić

Projekat,čiji je partner Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavljen je u Pljevljima, a nakon Bijelog Polja, prezentovaće ga u Rožajama, Plavu, Gusinjama, Beranama, Andrijevici, Mojkovcu, Kolašinu i Žabljaku, kazao je menadžer Milan Dragić.

Dodao je da će projekat nakon devet mjeseci trajanja, završiti sajmom u Bijelom Polju, koji, kako kaže, vide kao centar sjevera i ukupnog razvoja.

 

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto i video: Vladimir Jelić i Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE