U Bijelom Polju otvoren Dnevni boravak za stare osobe (video)

Dnevni boravak za stara lica otvoren je danas u Bijelom Polju, sa ciljem unapređenja socijalne zaštite starijih, očuvanja i poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Dnevni boravak za stare prvi je takav servis u bjelopoljskoj opštini, a njegovim otvaranjem stvaraju se uslovi za integraciju ove ranjive kategorije u zajednicu na osnovu jednakih mogućnosti, kazao je danas  generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu, Goran Kuševija.

„Otvaranjem Dnevnog boravka za stara lica u opštini Bijelo Polje nastoji se poboljšati kvalitet života starijih u ovoj opštini, a teži se i da se kod korisnika podstakne razvoj praktičnih vještina i da se koristeći sopstvene potencijale osnaže za samostalan život, te da im se pruži prilika da u granicama svojih mogućnosti doprinose unapređenju socijalnog ambijenta u opštini Bijelo Polje“, kazao je Kuševija.

On je istakao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja kroz projekat „Razvoj kapaciteta za pružanje usluga socijalne zaštite u Crnoj Gori“, koji realizuje uz tehničku podršku UNDP-a, opremilo objekat Dnevnog boravka za starije u opštini Bijelo Polje, koji je za potrebe uspostavljanja ove usluge obezbijedila opština Bijelo Polje i stavila ga na raspolaganje Domu starih koji će biti pružalac usluge.

“Usluga će se pružati svakog radnog dana u vremenu od 8 do 16 časova, površina objekta je oko 55m2 i namijenjena je za boravak do 20 korisnika, a isti je pristupačan licima sa invaliditetom. U ovom Dnevnom boravku korisnicima će biti omogućena radno-okupaciona terapija, razgovori i druženje u cilju prevazilaženja usamljenosti i socijalne izolovanosti, korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe, jedan besplatan topli obrok i dnevno posluženje, kao i psihosocijalna podrška“, naveo je Kuševija, ističući da je ukupna vrijendost investicije iznosila oko 7.336,00 eura.

Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu naglasio je i da će Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja, i u narednom periodu nastojati da stvara ambijent i sistem socijalne zaštite, koji omogužćava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje.

Direktor JU Dom starih Bijelo Polje, Dejan Pavićević, kazao je da u našem gradu ima dosta usamljenih starih osoba kojima je potrebna pomoć, lijepa riječ, druženje sa vršnjacima, medicinska njega, što je i ključni razlog otvaranja ovog socialnog servisa.

„U želji da im pomognemo i zadovoljimo socijalnu, psiho-fizičku i zdravstvenu dimentziju života starijih osoba, odlučili smo da otvorimo ovaj Dnevni boravak. Korisnici boravka će biti lica koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Bijelo Polje, a usluge će pružati socijalni radnici i medicinsko osoblje naše ustanove“, kazao je Pavićević.

Prema riječima Pavćevića, Dnevni boravak će biti koncipiran tako da se stare osobe druže, razgovaraju i koriste usluge u skladu sa svojim afinitetima.

„Suština je da im se pruži ono što nemaju kod kuće, a to je bogat društveni život u prijatnom okruženju“, kazao je pavićević, ističući da otvaranjem Dnevnog boravka za stare, a ranije Odjeljenja demencije i palijative i svakodnevnom brigom o starima, JU Dom Starih Bijelo Polje dokazuje da u kontinuitetu radi na unapređenju socijalne zaštite lica“trećeg doba“i očuvanju i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je da će Dnevni boravak doprinijeti integraciji starijih lica i izrazio nadu da će to biti mjesto njihovog druženja i zabave, te da će upravo tu doživjeti lijepe dane.

„Naša dužnost je da brinemo o starima, da im omogućimo dostojanstven život. U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Domom starih uspjeli smo da otvorimo i ovaj servis podrške, kako život pripadnika treće generacije, koji sada treba da uživaju u zasluženim penzijama, bio bolji i kvalitetniji“, istakao je Smolović.

Dnevni boravak za stara lica u Opštini Bijelo Polje je desti objekat ove vrste u Crnoj Gori, a u narednom periodu u planu je širenje mreže ovakvih ustanova za stara lica, sa posebnim fokusom na sjeverne opštine.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE