Zapošljavanje i nepristupačnost i dalje najveći problemi OSI (video)

Iako je napravljen određeni napredak, položaj osoba sa invaliditetom još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, a zapošljavanje i nepristupačnosti objekata u javnoj upotrebi problemi su koji i danas najviše pogađaju ovu populaciju, kazale su danas Lidija Guberinić i Samira Grbović iz opštinskog Udruženja multiple skleroze.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Guberinić i Grbović su istakle da su i ovaj 3. decembar, Međunarodni dan lica sa invaliditetom, dočekali sa brojnim problemima, ali da im velika podrška zajednice uliva nadu u bolje sjutra.

„I ove godine smo tradicionalno obilježili Međunarodni dan lica sa invaliditetom, što je i predviđeno Lokalnim planom akcije u oblasti invalidnosti, za period od 2018. do 2021, a i ove godine uz finansijsku podršku Lokalne samouprave. U jednom i otvorenom i direktnom razgovoru sa predstavinima svih relevantinih institucija još jednom smo istakli probleme sa kojima se suočavamo, zatržali podršku za njihovo rješavanje i skrenuli pažnju javnost na naš težak položaj u društvu“, kazala je Guberinić.

Lidija Guberinić

Ona je istakla da su problemi i danas najvidljiviji u oblastima zapošljavanja i nepristupačnosti objekata u javnoj upotrebi.

„Međutim, juče smo dobili informaciju od sekretarke Sektreatrijata za lokalnu samoupravu da je u toku ugradnji lifta u opštini, što je i predviđeno Lokalnim planom akcije u oblasti pristupačnosti, a što je svakako pokazatelj da naša Lokalna samouprava zaista kontinuirano radi na unapređenju našeg položaja“, kazala je Guberinić, ističući da se nada da će u narednom periodu i druge javne ustanove biti prilagođene OSI.

Govoreći o problemu zapošljavanja, Guberinić je kazala da iako su donekle i razbijene predrasude kod poslodavaca, da osobe sa invalidtetom rijetko dobijaju šasnu za posao, što onemogućava njihovu potpunu integraciju.

„Da je problem još uvijek teško rješiv pokazuje i poslednji javni poziv za dodjelu grant šeme za finansiranje projekata rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI), jer nijedna organizacija iza neformalne koalicije „Savez“ nije dobila podršku“, navela je Guberinić.

Samira Grbović navodi da je za osobe oboljele od multiple skleroze veliki problem i neprepoznavanje invaliditeta.

Samira Grbović

„Naš invaliditet se ne vidi, pa ljudi nekada i naemju razumijevanja, dok im ne objasnimo da smo zapravo lice sa invaliditetom, zato smatram da je neophno u svim ustanovama uspostaviti posebne šaletere za OSI“, kazala je Grbović.

Grbović i Guberinić su istakle i da je na jučerašnjem okruglom stolu istaknut i problem finansiranja i licenciranja nevladinih organizacija i da je to problem koji može ugrozit njihov opstanak.

Lidija Guberinić i Samira Grbović

„Mi smatramo da je licenciranje svakako važno, jer uspostavljanjem licenciranja pružaoca usluga dodatno se unaprjeđuje sistem kvaliteta socijalne zaštite, a posebno u dijelu pružanja i korišćenja usluga iz ove oblasti. Međutim, uslovi licenciranja koje moramo ispuniti u ovom trenutku su neostaviri za nas, jer iako imamo tehničko-tehnološke i prostorne kapacitete, nemamo finansijskih sredstava“, kazala je Guberinić.

Kako je naglasila, udruženja i organizacije okupljene u neformlanoj koaliciji „Savez“ svakako će predložiti izmjene Pravilnika o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje, suspenziju i oduzimanje licence.

„Izmjene se odnose na angažovanje licenciranih lica, koja su već zaposlena, ali na način da sa njima sklapamo ugovor o djelu, a ne ugovor o radu. Smatramo da je ovo trenutno jedina ostvariva opcija, te da će je Ministrastvo rada i socijalnog staranja uvažiti i tako sačuvati od zatvarnja naše nevladine organizacije“, kazala je Guberinić.

Lidija Guberinić i Samira Grbović iz opštinskog Udruženja multiple skleroze kazale su da neće odustajati u borbi za bolji položaj lica sa invaliditetom, te da je i njihov novi projekat „Društvena baza antidikriminacije OSI“, podržan od Ministartsva za ljudska i manjinska prava, usmjeren na rješavanje problema OSI.

„Čekamo potpisivanje ugovora, kako bi što prije krenuli sa realizacijom planiranih aktivnosti. Okupićemo lica sa invaliditetom iz svih naših organizacija i raditi na jačanju identiteta i pravnom osnaživanju“, najavila je Guberinić, dodajući da je ukupna vrijednost projekta, koji će trajati osam mjeseci, 13.664 eura.

Repriza emisije „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“ na programu je Radija Bijelo Polje od 17 sati i 30 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE