U Bijelom Polju smanjena stopa nezaposlenosti (video)

Stopa nezaposlenosti u Bijelom Polju je 27,16 odsto i iznad je republičkog prosjeka, kazala je Slađana Nedović, načelnica Biroa rada, dodajući da je u odnosu na prošlu godinu manje nezaposlenih osoba. Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, Nedović je podsjetila da je na evidenciji ovog biroa  4.001 osoba, a od onih što traže posao, najviše ih je sa srednjom stručnom spremom.

Slađana Nedović, načelnica  Biroa rada u Bijelo Polje

 

"Trend je pada nezaposlenosti u ovom momentu ako posmatramo konkretno u odnosu na prethodnu godinu. U oktobru prošle godine bilo je oko 4.500 nezaposlenih. Samo kretanje prijavljenih nezaposlenih na evidenciji je živ proces i on zavisi od mnogo faktora. Na prvom mjestu, kod nas u Bijelom Polju na to utiče angažovanje lica na sezonskim poslovima, tako da smo za 576 lica posredovali da radi na sezonskim poslovima. Lokalno je bilo zapošljavanja, jer je otvaranje određenih objekata uslovilo zapošljavanje određenog broja lica, a i migracije stanivništva su jedan od faktora koji utiče na broj zaposlenih. Što se tiče kvalifikacione strukture, na evidenciji bjelopoljskog Biroa rada je 576 lica sa visokom stručnom spremom, odnosno 14,77% od ukupnog broja. Sa srednjom školom, odnosno trećim i četvrtim stepenom, prijavljeno je 1.971 osoba i njihovo učešće je najveće sa 49,26%. Nepovoljno po nas je to što imamo veliki broj nekvalifikovanih ili polukvalifikovanih lica, njih 1.360 ili 34%. Ono što je karakteristično za našu područnu jedinicu poslednjih šest godina jeste da u periodu od septembra do novembra imamo porast broja nezaposlenih lica sa visokom stručnom spremom. Možda zvuči čudno, ali se radi o programu stručnog  osposobljavanja visokoškolaca, jer lica koja su završila visoke škole tokom tekuće godine uglavnom se prijavljuju na evidenciju Biroa rada od septembra do novembra, tako da smo u ovom periodu imali značajan porast prijavljenih sa visokom stručnom spremom", istakla je Nedović. 

Takođe je dodala, da je ove kao i prethodnih godina bila najveća potražnja za zanimanjima ugostiteljske i turističke struke, a da su i dalje deficitarna zanimanja poput profesora matematike i doktora farmacije.

Slađana Nedović, načelnica  Biroa rada u Bijelom Polju u emisiji "Građanima u susret

U cilju aktivne politike zapošljavanja Zavod za zapošljavanje Crne Gore posredstvom područnih jedinica realizuje programe obrazovanja odraslih, stručnog osposobljavanja visokoškolaca, programe javnih radova kao i zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje