Nasilje nad ženama učiniti prepoznatljivim i smanjiti ga

Kampanjom 16 dana aktivizma želimo da učinimo nasilje prepoznatljivim, da radimo na prevenciji i edukaciji, da izvršimo pritisak na institucije da donesu mehanizme za njegovo smanjenje, poručili su danas na prezentaciji publikacije Bolji dani za žene žrtve nasilja.

Kampanja je globalnog karaktera  i realizuje je preko 100 država svijeta, a organizator u našoj zemlji je Nevladina organizacija Crnogorski ženski lobi iz Podgorice, u saradnji sa Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja.

Cilj publikacije jeste da se nasilje učini prepoznatljivim, da se široj stručnoj javnosti prezentuje studija slučajeva pripremljenih u Crnogorskom ženskom lobiju, naglasila je lokalna koordinatorka, predsjednica Udruženja za razvoj civilnog društva, Mirsala Tomić.

Ona je dodala da nasilje nad ženama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava.

U ime NVO Crnogorski ženski lobi o publikaciji je govorila Valentina Vlahović, koja smatra da je na sjeveru Crne Gore ova tema malo zapostavljena, te otuda, kako kaže, potreba da se o njoj govori sa predstavnicima institucija i medija.

“Kroz projekat Bolji put za žene žrtve trgovine ljudima, koji finansira UNDP Crne Gore, pripremili smo šest studija slučaja, proizašlih direktno iz rada sa žrtvama trgovine ljudima u skloništu. Putem ove publikacije prisutni jasno mogu vidjeti žive priče u kojima je identitet žrtava zaštićen”, istakla je Vlahović.

U radu sa ciljnom grupom, posebno sa predstavnicima institucija i ustanova, koje se bave prevencijom, zaštitom, podrškom i identifikacijom žrtava trgovine ljudima i žena žrtava nasilja, veoma je važno na koji način da pristupe toj prevenciji, kako da prijavljuju i identifikuju te žrtve, podvukla je predstavnica NVO.

Kampanja 16 dana aktivizma je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završiće se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

Autorka: Enida Omerhodžić

Foto: Vladimir Jelić i Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE