Ljubav prema djeci iznjedrila Bjelanovićevog „Princa od šume”(video)

Knjiga pjesama i drama za djecu „Princ od šume”, Gorana Bjelanovića, nedavno je ugledala svjetlo dana u izdanju podgoričkog „Unireksa” i Centra za kulturu Berane, a predstavlja još jedno jedno u nizu umjetničko ostvarenje ovog reditelja i književnika.

Iako je do sada publici u Crnoj Gori, ali i mnogo šire, poznat po sjajnim predstavama, od kojih su mnoge i nagrađene, Goran Bjelanović odlučio je da ovaj put na jedan drugačiji način obraduje mališane,  a kako je kazao u emisji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, „Princ od šume” nije knjiga koju šalje malim čitaocima, već prijatelj koji će znati da podijeli radost sa njima i da ih sačuva kad zatreba.

Bjelanovićev „Princ od šume“ predstavlja harmoničan spoj pjesama, poema i drama,  u kojima se prepliću sjećanje i maštanje, pouka i smijeh, a plod je ogromne ljubavi prema djeci.

Goran Bjelanović

„Dječija literatura nije pretjerano izdašna, a i ono što se obavljuje i nije kvalitetno, tako da sam počeo da pišem donekle i iz nužde, ali i iz ljubavi prema djeci, prvo prema Bogdanu i Jovani, koji su me inspirisali da napišem prvu  knjigu za djecu „Kućica za ptice“, a kasnije sam po dolasku u Bijelo Polje, a na nagovor Jasmine Cvijović  napisao i dvije drame „Uspavani Djeda mraz“ i „Princ od šume“. U međuvremenu sam dobio Iliju i Anastasiju i opet dobio inspiraciju da pišem“, kazao je Bjelanović.

On je istakao da ljubav prema djeci  pokreće čovjeka da živi, a kamoli da piše, te da su se iz te ljubavi rodile pjesme koje je poslije tri decenije zaokružio u „Princu od šume“.

„Ljubav je najveća sveta tajna, tako da čovjek bez ljubavi uzalud živi.Ja zaista volim svu djecu ovog svijeta, odrasle malo manje ali i za njih nalazim razumijevanje za svaki njihov potez, za sve ono što učine pa makar me i povrijedili. Ali djeca su bez interesa, žive čisto, plemenito, zato su ona moja najveća  inspiracija“, podvukao je Bjelanović.

Autor „Princa od šume“ kazao je da svaka pjesma ima svojevrsnu moralnu poruku, kao što je imaju i bajke.

Goran Bjelanović u emisiji "Start Art"

„Bajke su formirale svijest o dobru, zlu, plemenitosti, pravdi, odricanju, a upravo  ti principi literature za djecu sadržani  su i u ovoj knjizi“, dodao je Bjelanović.

Kako je kazao djeca su sjana bića dok ih odrasli pomalo ne iskvare, tako da sve greške u njihovom obrazovanju  i vaspitanju leže u nama odraslima.

„Moramo naučiti djecu da svijet gledaju na milion načina, jer je on onliko dobar i kvalitetan, koliko mi imamo kvalitetno oko“, dodao je Bjelanović. 

Bjelanović je najavio i da će njegova drama „Uspavani Djeda mraz“ biti izvedena i u Rusiji, što smatra jednim od svojih najvećih uspjeha.

„Kada u zemlji književnosti i teatra neko uzme da prevede i predstavi vaše djelo, to znači da nijeste uzalud radili i stvarali, tako da sam samo ovo u životu postigao, meni bi to bilo dovoljno“, rekao je Bjelanović, dodajući da očekuje da će „Uspavani Djeda mraz“ svoje premijerno izdanje u Rusiji doživjeti naredne nove godine.

 

Repriza emisije "Start Art" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 17:30.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE