Poetsko - muzički program ,,Art Mix Montenegro“ održan u Bijelom Polju (video)

Poetsko muzički program ,,Art Mix Montenegro“ koji organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, održan je večeras Ubjelopoljskom Centru za kulturu.

Organizatorka programa u Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Izedina Adžović Škrijelj, kazala je za Radio Bijelo Polje da ovim projektom žele da pokažu da se u našoj državi njeguje tradicija i kultura starogradskog melosa.

,,Kao što smo i nedavno obećali prilikom našeg posljednjeg kulturnog događaja u Bijelom Polju, došli smo sa jednom zanimljivom pričom. Koncept programa sastoji se iz klasične i starogradske muzike, jedan miks koji, uz poeziju,  izaziva brojne pozitivne reakcije. Koncerti koje smo organizovali na Kipru i u Skadru izazvali su velika interesovanja, jer našu državu ,,vežu“ za kulturno umjetnička društva, pa smo ovim htjeli i da razbijamo predrasude o crnogorskoj muzici“, naglasila je Adžović Škrijelj.

Izedina Adžović Škrijelj, Organizatorka programa u Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore

Večeras su nastupile i članice ženske klape ,,Alata“ iz Podgorice, čiji se naziv i sastav vremenom mijenjao, a sadašnji djeluje od 2013. godine. Klapu čine članice koje se profesionalno bave muzikom. Na repertoaru im se nalaze kompozicije raznih stilova od izvornih, preko domaćih i stranih pjesama. Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu klapske pjesme u Perastu, proglašene su za najbolju klapu Crne Gore.

Ženska klapa ,,Alata"

,,Pjevale smo više puta u Bijelom Polju, kao i uvijek odabrana publika u ovom gradu. Nije svejedno pjevati pred takvom publikom, koja pažljivo sluša i prati program, što je bio slučaj i večeras. Zadovoljstvo je bilo pjevati i na kraju dobiti brojne aplauze od njih“, kazala je za Radio Bijelo Polje, članica klape ,,Alata“, Zoja Đurović.

Članice klape ,,Alata", Zoja Đurović

U okviru programa nastupio je i poznati dramski umjetnik Slobodan Marunović, koji je kazivao djela poznatih pjesnika. On je kazao da se u Bijelom Polju osjeća kao na svom ognjištu.

Dramski umjetnik, Slobodan Marunović

Program ,,Art Mix Montenegro“ upotpunio je i Duo Classico - Dina Desančić i Safet Drljan, koji zajedno nastupaju od 2013. godine. Njihov repertoar, od klasičnih djela do obrade etno pjesama učinio je ovaj Duo prepoznatljivim i rado slušanim van granica Crne Gore.

Duo Classico, Dina Desančić i Safet Drljan 

Magistar violine, Dina Desančić, kazala je za Radio Bijelo Polje da su poslije pet godina ponovo večeras uživali sa bjelopoljskom publikom.

,,Divna je publika, i njihove reakcije. Violina i harmonika – čudan spoj, ali ljudi lijepo reaguju i to je ono što nam daje snage da radimo nove projekte“, naglašava Desančić.

Magistar violine, Dina Desančić 

Profesor Safet Drljan istakao je da su večeras ponudili program koji je atraktivan, i koji je, naglašava, prošao kod bjelopoljske publike. Dodaje da su srećni kada je publika zadoovljna.

Profesor Safet Drljan

I kvartet ,,Veselice“ višedecenijskim radom stiče značajnu reputaciju, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Članice na najbolji način prezentuju bogatstvo tradicionalnog stvaralaštva Crne Gore, koje su predstavile i u Bijelom Polju, uz pratnju džez klaviriste Enesa Tahirovića.

,,Prvi put smo nastupile u Bijelom Polju, uživale smo. Publika je zaista bila divna. Pjevale smo starogradske pjesme ,,Prođoh kroz goru“, ,,Đevojka je zelen bor sadila“ i ,,Kiša pada“, kazala je za naš Radiočlanica kvarteta ,,Veselice“, Irena Ličina.

Članica kvarteta ,,Veselice", Irena Ličina

Poetsko muzički program ,,Art Mix Montenegro“ biće organizovan naredne nedjelje u Baru.

 

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE