Menopauza “novo doba u životu žene (video)

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Uobičajeno se događa između 47. i 55. godine, a postavlja se retrogradno, godinu dana od zadnje menstruacije.

Klimakterijum je uži period  života svake žene u kojem ona provede skoro trećinu života, od perioda perimenopauze, menopauze kao događaja i postmenopauze, kazala je dr Vesna Cvijović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Cvijović je kazala da se zbog pogrešnih predrasuda vjeruje da sve ono što karakteriše ovaj period a koji je često neprijatan za ženu, treba ostaviti prirodi i ne miješati se, ali  naprotiv, treba razmišljasti kako da se pomogne. Slabijom funkcijom jajnika i padom estrogena kreću problemi klimaksa. Uglavnom se to manifestuje pojavom valunga odnosno iznenadnim osjećajem vrućine, crvenilom lica, lupanjem srca, nesanicom, opadanjem kose, gojaznošću, slabljenjem libida, pojavom bora, razdražljivošću i depresivnim pošanjem. Ovo nije samo problem žene već i okoline, tako da je neophodna i podrška  kompletne poridice, ali i stručnog lica koji je prati”, ističe dr Cvijović.

Međutim, ona upozorava da svi ovi simptomi mogu posljedica i nekih drugih zdravstvenih probema, te savjetuje odlazak ljekaru, koji će pregledom isključiti druge organske uzroke.  

Dr Cvijović naglašava da žena u periodu menopauze može imati  kvalitetan život i savjetuje promjene načina života, prije svega načina ishrane i veću fizičku aktivnosti.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje