Vrata JPU „Dušo Basekić“ otvorena za svu djecu (video)

Da bi se unaprijedio razvoj djece sa posebnim potrebama neophodna je rana intervencija, intenzivan, fokusiran, specijalizovan rad sa djetetom  još u u predškolskim ustanovama, poručila je logopedica JPU „Dušo Basekić“, Ivana Sošić.

Gostjući danas u emisji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, logopedica Sošić je kazala da se ranim učenjem kroz igru djeca najbolje socijalizuju, usvajaju pravila ponašanja i da je vršnjačko okruženje najpogodnije za ravoj potencijala djece sa smetnjama.

Ona je napomenula da je još 90ih godina JPU „Dušo Basekić“ prepoznala važnost uključivanja djece sa smetnjama u razvoju u sistem predškolskog obrazovanja.

„Još 90ih godina smo realizovali prvi pilot projekat u saradnji sa organizacijom Save the Children i to je bio prvi pokušaj formalnog uvođenja inkluzivnog obrazovanja, ali i prije toga je u grupama bilo jedno ili dvoje djece sa smetnjama u razvoju, koja su redovno pohađala vrtić. Naravno, mijenjao se program, način rada sa djecom, ali ono što je svakako najvažnije jeste da su vrata JPU „Dušo Basekić“ uvijek bila otvorena za svoju djecu“, istakla je Sošić.

Logopedica Sošić je saopštila da trenutno JPU „Dušo Basekić“ pohađa osmoro djece sa posebnim potrebama, te da su ona raspoređena  u različite  vaspitne jedinice.

„Dvoje djece je u vaspitnoj jedinici „Pčelica Maja“ u Nikoljcu, po dvoje u „Pčelici“ i „Crvenkapi“, jedno dijete pohađa vrtić u Nedakusima, a to da smo spremni da uradimo sve za dobrobit djeteta pokazuje i podatak da smo u naš vrtić upisali dijete koje je još uvijek  u procesu kategorizacije“, kazala je Sošić.

Ona je objasnila da su djeca sa posebnim potrebama uključena u redovne vršnjačke grupe, jer je to neophodno za njihovu bržu socijalizacija i integraciju.

„Dijete koje je upućeno od strane Komisije za kategorizaciju mi raspoređujemo u vršnjačku grupu kojoj pripada, a u slučaju da procijenimo da dijete nije u skladu sa kalendarskim uzrastom, smještamo ga u drugu grupu, kako bi se apsolutno prilagodili njegovim mogućnostima“, navela je logopedica JPU „Dušo Basekić“.

Ivana Sošić

Kako je Sošić kazala osnov za rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama je individualni razvojno-obrazovni plan, je je opšti inkluzivni program neophodni prilagoditi svakom ponaosob, kako  bi bile zadovoljene potrebe svakog djeteta, a u skladu sa njegovim mogućnostima i interesovanjima.

„ Mi imamo i sjajan stručni tim, koji odlično sarađuje, a koji čine logoped, pedagog i asitent, ali i naravno vaspitači, koji su jako bitan fakator u cijelom tom procesu, jer oni pripremaju vršnjačku grupu, kako bi dijete bilo prihvaćeno. Često organizujemo i radionice koje imaju za cilj da pruže podršku ne samo djeci, već i samim roditeljima, jer da bi zaista postigli dobre rezultate nophodna nam je i njihova pomoć“, objasnila je Sošić, dodajući da nažalost tom timu neodstaje psiholog, ali navodi i da će taj problem uskoro biti riješen.

Logopedica Sošić je kazala da je osim interne saradnje, svakako i neophodna međusektorska, te da imaju jaku kvalitetnu komunikaciju i sa Centrom za socijalni rad, Centrom za djecu sa posebnim potrebama, ali i sa Ministartvo, prosvjete i Zavodom za školstvo, koji su uvijek tu da pruže podršku.

Repriza emisije “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom” biće emitovana  na talasima Radija Bijelo Polje od 17:30 h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE