Konkurs RYCO za finansiranje projekata otvoren do 25. januara (video)

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)  raspisala je drugi konkurs za projekte na koji se mogu prijaviti organizacije civilnog društva i srednje škole iz šest potpisnica Sporazuma o osnivanju  Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Cilj poziva je podrška organizacijama civilnog društva i srednjim školama u sprovođenju aktivnosti u oblastima regionalne saradnje mladih, mobilnosti i razmjene i razvoju okruženja za regionalnu omladinsku saradnju, saopštio je danas na predstavljanju poziva šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori, Edin Koljenović.

Koljenović je istakao da u okviru drugog poziva za finansiranje projekata postoje dvije prioritetne tematske oblasti.

“Prva je regionalna saradnja mladih, mobilnost i razmjena, a druga je uspostavljanje adekvatne sredine za realizaciju programa razmjene mladih. U okviru ovih oblasti izdvajajju se i specifični ciljevi, za prvu temu to su interkulturalno učenje i dijalog i suočavanje sa prošlošću, a za drugu su uticanje na kreiranje politika, participacija mladih, jačanje kapaciteta”, kazao je Koljenović, napominjući da se može izabrati samo jedna tematska oblast i jedan specifični cilj u okviru nje.

Ciljna grupa su mladi od 15 do 30 godina, a kako je danas kazao  šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori, Edin Koljenović, aplikanti bi trebalo da vode računa i o rodnom balansu, a poželjno je i da u projektne aktivnosti uključe mlade iz određene ranjive grupe.

Aplikanti mogu biti isklJučivo pravna lica, odnosno nevladine organizacije i srednje škole, dok partneri na projektu mogu biti i kulturne ustanove, sportske organizacije, sindikati, univerziteti.

“Partnerstava ne može biti više od pet, ali ni manje od dva, sa tim što aplikant mora imati minimum jednog prekograničnog partnera”, kazao je Koljenović, dodajući da pravno lice može aplicirati sa samo jednom projektnom idejom.

Dužina trajana projekta je od tri do devet mjeseci, a sve projektne aktivnosti moraju biti završene do 31. maja 2020. godine.

Šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori, Edin Koljenović, saopštio je danas da je za finansiranje projekata u okviru drugog poziva  izdvojeno million eura.

“Za projekte koji se odnose na prvu oblast izdvaja se 550.000,00 eura, dok će projekti iz druge prioritetne oblasti biti finansiarani sa 450.000 eura”, dodao je Koljenović.

Poziv je  otvoren do 25. januara 2019. godine.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)  osnovana je 2016. godine od strane vlada Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Makedonije i Srbije, u cilju promocije duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe omladinskih razmjena.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič, Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE