Astma najčešće oboljenje u dječjem uzrastu (video)

Od astme kao hronične  heterogene bolesti  u svijetu boluje oko 220 miliona djece uzrasta od 0 do 15 godina, tako da je to vodeća dječja bolest, kazala je primarijus dr Majda Dobardžić, specijalista pedijatrije i direktorica Doma zdravlja.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje ona je istakla da je i u našoj opštini sve više djece sa simptomima astme.

dr Majda Dobardžić u emisiji "Tajne zdravlja"

“Bez obzira na genotip i fenotip bolesti, smatra se da je u 80 posto slučajeva astma alergijske prirode. Alergeni su svuda oko nas, bilo da su inhalacioni bilo nutritivni iz hrane, ali su oni i okidači ove bolesti. Astma je dramatična za onoga ko se prvi put susreće sa njom. Ako se radi o dojenčetu, odnosno o djetetu od jedne do 2 godine, ne možemo reći sa sigurnošću  da se radi o dječjoj astmi, već to vodimo kao bronhiolitis. Biće astma suspekta ili  sumnjiva samo onda, ako  pratimo to dijete i kada po anamnezi majke dijete kašlje pred zoru, ako iz čistog mira dobije napade teškog otežanog disanja, kada dolazi dopokretanja respiratorne muskulature, dijete otežano govori, razdražljivo je  i ako na pregledu  ljekar čuje polifone zvižduke”, naglašava dr Dobardžić.

Takođe podsjeća, da roditeljima često kaže da to nije bolest već nezgoda, te da postoji lista ljekova kojima se bolest  uspješno kontroliše a dijete ima kvalitetan život.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

 Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje