Utvrđivanje i obezbjeđivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada prioritet Zavoda za školstvo (video)

Blaga Žurić, prosvjetna nadzornica za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u Zavodu za školstvo i magistarka metodike nastave književnosti govorila je u "Sferi znanja" o aktivnostima nadzornika u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Posao prosvjetnih nadzornika je izuzetno kompleksan i sada slijedi pisanje izvještaja za godinu koja je za nama. A podaci za 2017. godinu pokazuju da je Odsjek za utvrđivanje kvaliteta Zavoda za školstvo realizovao kompletno uvtrđivanje kavaliteta u 41 obrazovno-vaspitnoj ustanovi, i to u: 11 osnovnih škola, 7 gimnazija, 9 srednjih stručnih škola, 5 mješovitih škola, tri javne predškolske ustanove, dvije private predškolske ustanove, jednom resurnom centru i tri doma učenika. Brojačano izraženo, nadzornici su posjetili 785 nastavnika, izvršili opservaciju na 1043 časa, utvrdili kvalitet u 254 ključnih oblasti, za koje su napisali 497 pojedinačnih izvještaja.

U nastavnom procesu, pojašnjava ona, poznavanje metodike predmeta  je veoma važno, jer onda nastavnik primjenjuje savremene didaktičke postupke, kombinaciju nastavnih metoda, tehnika rada. Ako planira nastavu po predmetnom programu, uvažavajući sposobnosti, potrebe i prethodna znanja učenika, onda će da ostvari napredovanje u učenju i da postigne definisane ciljeve. Ako nastavnik procjenjuje i ocjenjuje na djelotvoran način i ako koristi formativno i sumativno ocjenjivanje, onda neće biti problema i učenici se moraju upoznati sa načinom ocjenjivanja, moraju znati koliko mu znanja treba za jednu ocjenu, a koliku za drugu. Ustvari, od kada postoji metodika, od nastanka do danas, postoje različita očigledna sredstva i različita nastavna sredstva i dijele na auditivna, vizuelna i audioviozuelna.

Blaga Žurić, prosvjetna nadzornica za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u Zavodu za školstvo

Nadzornica Žurić je istakla da je fokus reformi crnogorskog obrazovnog sistema upravo na učeniku i njegovim postignućima. Podsjetila je da su učenici iz Bijelog Polja tradicionalno dobri iz matematike i ruskog jezika. Navela je primjer da je učenica iz Sutivana, prvi put u Crnoj Gori bila uspješna na Balkanijadi  iz matematike, i to je, kako kaže, bio jedan tako lijep glas koji se čuo iz naše sredine. Dok su iz ruskog jezika naša djeca tradicionalno dobra na Olimpijadi znanja i dobijaju prva mjesta; to su učenici iz škole ‘’Risto Ratković’’. Na državnom nivou smo tradicionalno dobri iz prirodnih nauka, iz biologije i hemije. Ona je podsjetila i na uspjehe u vezi sa njenom strukom.’’ Što se tiče pismenih sastava vezano za moju struku sjećam se jedne djevojčice iz škole ‘’Musa Burzan’’. Katarina Janković  je konkurisala  u Kopenhagenu na  konkursu koji je bio raspisan za 200 godišnjicu rođenja Andersena i na zadatu temu pismo jednom Andersenovom junaku ona je svoj sastav naslovila ‘’Za Elizu”. Učestvovali su učenici iz šezdeset zemalja svijeta i Katarina je tada dobila za sebe i za svoju zemlju treće mjesto’’.

Važnu ulogu u obrazovnom sistemu, kako ističe mr Žurić, imaju i roditelji.  Ustvari postoji pedagoški trougao čine škola, učenik i roditelj. Ne postoji pedagoški trougao bez roditelja, naglašava ona. Roditelj je veoma važan, a ono što je bitno, što će pomoći postignućima i učenika i obrazovnog sistemu kod nas i u svijetu jesu obrazovani roditelji koji imaju pismenost, koji čitaju i koji znaju šta se radi u školi. U osnovnoj školi roditelj igra veoma važnu ulogu, a i dalje  sve dok učenik postane punoljetan. Roditelji su veoma važna karika u sistemu obrazovanja.

Ona je podsjetila da je Zavod za školstvo formiran 1955. godine i sve do 1995. godine je bio samostalni organ uprave pod nazivom Zavod za unapređenje školstva. Od 1995-2003. godine Zavod prelazi u Ministarstvo prosvete, prenešene su mu nadležnosati I to je ona prosvetna inspekcija koja je postojala do 2003. godine. Od 2003. godine osnovan je Zavod za školstvo i danas je samostalni organ uprave i vodeća institucija za praćenje, unapređivanje i evaulaciju evropskih promjena u obrazovanju. Zavod za školstvo vrši mnoge poslove a prvo je utvrđivanje i obezbjeđivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada u našim ustanovama.

 

Repriza "Sfere znanja’’ je u 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Andrijana Rabrenović

Foto/video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Priprema teksta: Jasminka Mulić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE