Subvencije zarada za 150 zaposlenih kod 66 poslodavaca (video)

Zapošljavanje je jedan od važnih načina borbe protiv socijalne izolacije lica sa invaliditetom, a s obzirom da je Zavod za zapošljavanje institucija koja se bavi rješavanjem problema nezaposlenosti , realizacijom programa namijenjenih licima sa invaliditetom teži da omogući njihovo zapošljavanje kako bi im se omogućio samostalan i dostojanstven život, saopštila je samostalna savjetnica za profesionalnu rehabilitaciju u Birou rada Bijelo Polje, Mira Bošković.

Gostujući u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom” Bošković je saopštila da se trenutno na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje nalazi 712 lica sa invaliditetom i to iz kategorija invalidi rada, lica koja su stekla status procesima iz oblasti obrazovanja, odnosno kategorisana omladina i lica sa invaliditetom koja su stekla status po procjeni komisije za profesionalnu rehabilitaciju.

“Od ukupnog broja lica sa invaliditetom 574 je onih koji su status invalidinog lica stekli po statusu komisije za profesionalnu rehabilitaciju  naše područne jedinice, to su lica koja nam se obrate sa zahtjevom da im se utvrdi stepen invaliditeta zbog zdravstvenih prepreka. U tom smislu naša prvostepena komisija za profesionalnu rehabilitaciju im dodjeljuje stepen invaliditeta kroz određeni procenat tjelesnog oštećenja”, pojasnila je samostalna savjetnica za profesionalnu rehabilitaciju u Birou rada Bijelo Polje, Mira Bošković.

Kako je istakla u cilju prevencije socijalne isključenosti osoba sa invaliditetom, povećanja njihove zapošljivosti i prilagodljivosti tržištu rada i u cilju zapošljavanja, Zavod za zapošljavanje svoje aktivnosti je usmjerio prema ovoj osjetljivoj populaciji stanovništva,  a u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

“Podrška i poseban stručni tretman koji imaju lica sa invaliditetom na našoj evidenciji ogleda se kroz realizaciju mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije. Pravo na profesionalnu rehabilitaciju može ostvariti nezaposleno lice sa invaliditetom, koje se zbog umanjene radne sposobnosti ne može uspješno uključiti u tržište rada, a ona obuhvata 14 mjera koje se realizuju kod licenciranog izvođača profesionalne rehabilitacije sa ciljem da se lice sa invaliditetom na adekvatan način osposobi za rad, zadrži zaposlenje, u njemu napreduje ili promijeni svoju profesionalnu karijeru. Prvi dio mjera koji prethodi zapošljavanju lica sa invaliditetom sastoji se od motivisanja lica na aktivno traženje zaposlenja, utvrđivanja preostale radne sposobnosti, pomoć pri prihvatanju vlastite invalidnosti i upoznavanje sa mogućnostima uključivanja u osposobljavanje za rad, pomoći pri izboru odgovarajućih ciljeva, razvijanju socijalnih spretnosti i vještina nakon čega slijedi mjera koja se ogleda u pomoći prilikom traženja odgovarajućeg radnog mjesta”, objasnila je Bošković.

 Kada se dođe do nivoa traženja odgovarajućeg radnog mjesta, kako je danas kazala Bošković,  postoji mogućnost nastavka mjera profesionalne rehabilitacije u smislu analize konkretnog mjesta i radnog okruženja lica sa invaliditetom, kako bi ono bilo u potpunosti prilagođeno licima sa invaliditeto.

Pored mjera profesionalne rehabilitacije, Zavod za zapošljavanje sprovodi i niz drugih mjera aktivne politike zapošljavanja, a kako je saopštila samostalna savjetnica za profesionalnu rehabilitaciju u Birou rada Bijelo Polje, Mira Bošković, među njima je i finansiranje projekata koji imaju za cilj zapošjavanje OSI na odgovarajućim radnim mjestima.

“Ti projekti se finansiraju iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.Sredstva Fonda koriste se za: mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije za nezaposlena i zaposlena lica sa invaliditetom, sufinansiranje posebnih organizacija za zapošljavanje, programe aktivne politike zapošljavanja u kojima učestvuju lica sa invaliditetom, subvencije na koje poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ima pravo, a to su: bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje lica sa invaliditetom, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenta (pomagača u radu) lica sa invaliditetom i subvencije zarade lica sa invaliditetom koje zaposli”, navela je Bošković.

Ona je dodala da se od sredstava iz Fonda obezbjeđuju sredstva za finansiranje grant šema I podsjetila da je u okviru sedmog javnog poziva za dodjelu grant šeme za finansiranje projekata rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom odobreno je finansiranje pet projekata na teritoriji Opštine Bijelo Polje, ukupne vrijednosti 222. 558, 63 eura.

Mira Bošković

“Na osnovu odluke Upravnog odbra ZZZCG grant dobila tri poslodavca iz privrednog sektora, kao i dvije nevladine organizacije, te da će u realizaciju ovih projekata biti uključeno 37 lica koja se nalaze na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje.Tokom realizacije projekata 23 osobe sa invaliditetom će biti zaposlene, od čega 12 na šest mjeseci, a 15 na period od pet mjeseci. Takođe, po isteku projekta svoj radni angažman će nastaviti 12 lica, minimum na pola godine”,podsjetila je Bošković.

Gostujući u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom” ona je istakla i da je došlo do promjene svijesti kod samih poslodavaca, te da su oni sada spremniji da zaposle lica sa invaliditetom.

“Zakonom je definisano da poslodavci koji zaposle lice sa invaliditetom mogu ostvariti subvencije -bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom;kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje lica sa invaliditetom;učešće u finansiranju ličnih troškova asistenta (pomagača u radu) lica sa invaliditetom;subvencije zarade lica sa invaliditetom. Od ostvarenih subvencija, najbrojnije su subvencije zarade, na koje trenutno pravo ostvaruje 66 poslodavaca na teritoriji bjelopoljske opštine na osnovu kojih je upošljeno 150 lica sa invaliditetom”, istakla je Bošković.

Ona je poručila da će smanjenje stope nezaposlenosti lica sa invaliditetom svakako biti jedan od prioriteta Zavoda za zapošljavanje i u  narednoj godini, te da se nada da će što veći borj OSI biti osposobljeno za određena radna mjesta i  da će naći svoje mjesto na tržištu rada.

Repriza emisije “OSI” biće emitovana  na talasima Radija Bijelo Polje od 17:30h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE