Otkrivene biste Avdu Međedoviću i Dragomiru Brajkoviću

U okviru programa obilježavanja 3. januara, predstavnici lokalne uprave otkrili su danas biste Avdu Međedoviću i Dragomiru Brajkoviću u Parku pjesnika.

U Parku pjesnika, svojevrsnom Panteonu poezije Ćamilu Sijariću, Ristu Ratkoviću, Miodragu Bulatoviću pridružili su se maštar raskošnog dara, pjesnik radoznalog duha i raspjevanog pera Dragomir Brajković i rapsod helenskog  duha, neumorni kazivač i epski pjesnik Avdo Međedović.

Predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, kazao je da ovim činom Bijelo Polje odužuje još jedan civilizacijski dug prema dvojici svojih sinova, koji su svojim neprolaznim djelom utkali sebe, ne samo u ovaj prostor koji nam je sudbina odredila za život, već mnogo šire na beskrajnim prostorima duha i pjesničkog stvaralštva.

"Dvojica sjajnih umjetnika, Ljubodrag Mrdović i Zlatko Glamočak, svako na svoj način, inspirisani djelom i životom dva velika pjesnika, nadahnutim izvedbama svojih skulptura, su na izuzetno moćan način, majstorski i artistički oživjeli ova dva velikana naše sveukupne književnosti čije biste danas otkrivamo", kazao je Dizdarević, ističući da su danas naši velikani pisane riječi dobili davno zasluženo mjesto u našem gradu.

U ime porodica Međedović i Brajković, zahvalili su se Sakib Međedović, unuk Avda Međedovića i Janko Brajković, Dragomirov brat.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Udruženja književnika Crne Gore, Veselin Rakčević.

Stihove je kazivao Slobodan Marunović, a obratili su se i vajari Ljubodrag Mrdović i Zlatko Glamočak.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič i Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE