Kako se KOVID-19 prenosi i kako se možemo zaštititi od njega?

KOVID-19 je zarazna bolest koju uzrokuje novi koronavirus koji se po prvi put pojavio kod čovjeka. Prenosi se s čovjeka na čovjeka uglavnom preko kapljica koje nastaju kada zaražena osoba govori, kašlje ili kija, objašnjava se u video materijalu.

“Ove kapljice mogu završiti u ustima ili nosu osoba koje se nalaze u blizini. Kapljice su previše teške da bi putovale daleko vazduhom – one uglavnom pređu udaljenost od jednog metra i brzo se zaustave na površinama”, saopšteno je u preporuci Ministarstva i SZO.

Ovo je razlog zašto se prenošenje s čovjeka na čovjeka uglavnom dešava između onih koji su u bliskom kontaktu.

Tačno vrijeme koliko virus može preživjeti na površinama još nije poznato.

“Zbog toga je pametno da se površine redovno čiste naročito u blizini osoba zaraženih virusom KOVID-19”, navodi se u preporuci.

Ruke dodiruju mnoge površine, koje mogu biti kontaminirane virusom.

“Zbog toga treba da izbjegavate dodirivanje očiju, nosa ili usta, jer kontaminirane ruke mogu prenijeti virus s površine na vas.  Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos savijenim laktom ili koristite jednokratne maramice. Ako koristite maramicu, odmah je bacite u zatvorenu kantu za smeće”, preporučuju zdravstvene institucije i dodaju:

“Najefikasniji način da spriječite širenje novog koronavirusa je da često čistite ruke sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili da ih perete sapunom i vodom. Time ćete ukloniti virus ako se on nalazi na vašim rukama.”

VIDEO na http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/271448/kako-se-prenosi-koronavirus-i-kako-se-zastititi.html

 

Izvor:RTCG

Tekst objavila: Sanja Čujović