SZO: Puna podrška Crnoj Gori za preduzete mjere

Potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović je na sastanku koji je organizovan putem video konferencije, upoznao direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Dr Hansa Klugea i šeficu Kancelarije SZO u Crnoj Gori,

gospođu Minu Brajović, sa mjerama koje je Crna Gora preduzela sa ciljem zaštite javnog zdravlja u suočavanju sa COVID19.

Dr Kluge je izrazio punu podršku sadržaju i dinamici sveobuhvatnih i brojnih preduzetih mjera.

Potpredsjednik Simović je prepoznao da su kapaciteti zdravstvenog sistema za upravljanje odgovorom, oblast koja iziskuje intenzivniju ekspertsku podršku SZO.

Direktor Kluge je izrazio punu spremnost za proširenje saradnje i najavio da će bez odlaganja odrediti operativni tim koji će komunicirati sa našim operativnim timom i dnevno preduzimati mjere za ograničavanje širenja virusa i očuvanje života i dobrobiti građana Crne Gore.

U nastavku direktor Kluge je podsjetio na važnost mjera za detekciju, liječenje, izolaciju i praćenje kontakata kao ključnih za prekidanje lanca infekcije. Posebno je naglasio značaj opremljenosti bolničkih kapaciteta sa posebnim akcentom na zaštitu zdravstvenih radnika, kao vitalne karike u borbi protiv pandemije, i pohvalio blagovremenost i sadržaj mjera koje je Crna Gora preduzela. Posebno je istakao da u okolnostima pandemije kad je svaka zemlja i svaki pojedinac ugrožen - ovakvih mjera nikad nije dovoljno.

Potpredsjednik Simović je u nastavku razgovarao o mogućnostima saradnje sa SZO u realizaciji EU podrške sa ciljem jačanja kapaciteta za odgovor na COVID19.

Direktor Kluge je u nastavku razgovora predložio da Crna Gora u saradnji sa SZO kao zemlja sa zapaženim rezultatima u suočavanju sa COVID19 pokrene regionalnu inicijativu na nivou šefova Vlada.

„Crna Gora je sa zadovoljstvom prihvatala ulogu pokretača i domaćina brojnih regionalnih inicijativa i to će rado uraditi i povodom ovoga predloga, pogotovo imajući u vidu da smo u tom pravcu već preduzeli korake“ zaključio je Simović.

 

Izvor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Tekst objavila: Sanja Čujović