Mugoša: Uspostavili smo kontrolu nad virusom

Crnogorski zdravstveni sistem uspostavio je kontrolu nad virusom, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, navodeći da je to izuzetan uspjeh.

On je Televiziji Crne Gore kazao da je zdravstveni sistem spreman i za drugi talas epidemije. Mugoša je kazao da će Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas  izdati novu naredbu koja će podrazumijevati precizna uputstva kako će sve funkcionisati od 4. maja. Prema njegovim riječima, ako procjena situacije 3. maja bude dobra, neće biti problema, a ako ne bude „vratićemo se dva koraka nazad“. Mugoša je kazao da nije bilo pritisaka da se mjere popuste, dodajući da se sve radi uz dogovor u NKT-u.

Komentarišući veliki broj građana na ulicama Podgorice, on je rekao da to pokazuje da se mjere ne poštuju, i da će nešto morati da se promijeni. „Ako veliki broj građana na ulici koji ne poštuje mjere, postane obrazac ponašanja, može nam se sve vratiti kao bumerang, ja ne bih želio da se to desi," istakao je Mugoša. Kako je naveo, primjetno je opuštanje kod građana, jer čim ljudi čuju da nema novih slučajeva, opuste se. "Mi ne možemo da lažemo da ima novih slučajeva ako ih nema. Ljudski je da se građani opuste, ali i da vode računa i da paze sebe i druge," rekao je Mugoša.

Izvor:MINA