Period sezonskog gripa i korone vrlo ozbiljan

Naredni period koji nas očekuje, a koji donosi sezonski grip i prisustvo koronavirusa, može biti vrlo ozbiljan, jer osoba može oboljeti od oba virusa, simptomi su slični, dok je imonuloški sistem takav da nekad ne može da se bori ni protiv jednog, ni protiv drugog.

To je u Jutarnjem programu Televiziju Crne Gore (TVCG) saopštila načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica.

Ona je saopštila da praksa pojazuje da je oko 20 odsto slučajeva asimptomatskih, koji su od najvećeg epidemiološkog značaja, jer oni nijesu svjesni da su inficirani, a šire zarazu. "Onda imamo dio sa blažom, dio sa malo težom kliničkom slikom, oko 15-20 odsto sa teškom kliničkom slikom, dok je pet odsto oboljelih u ozbiljnom stanju i na respiratoru", istakla je Medenica.Ona kaže da IJZ bilježi svakodnevno povećanje broja oboljelih, jer je prisutna transmisija virusa u populaciji. Stoga, kako je kazala, moramo da korigujemo određena ponašanja i prihvatamo jedino efikasno oružje koje daje ogromne rezultate: "A to je maska, distanca i higijena ruku i životnog i radnog prostora".

Najveći broj oboljelih je, ističe Medenica, kod radno sposobnog stanovništva u dobi 20-29 i 30-39 godina. Rast broja oboljelih se bilježi i kod djece, ali je blagodet ta što je, navodi Medenica, klinička slika blaža. "Klinička slika virusa je kakva je bila u martu i aprilu, samo što, čini mi se, da u ovom talasu, što je prijavljeno kod nas, imamo jednu kliničku sliku gdje se javljaju neke gastrointestinalne tegobe, više nego u martu i aprilu. Imamo da se javljaju mučnina, gađenje, povraćanje, glavobolja i drugi simptomi“, naglasila je Medenica.

 

Izvor: RTCG