Rast broja zaraženih ne može zatvarati privredu

Besmisleno je očekivati da zatvaramo privredu svaki put kad bilježimo rast broja inficiranih novim korona virusom, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, uz poruku da bi to bilo neodgovorno. Najavljuje da bi treći paket ekonomkih mjera trebalo da bude predstavljen u četvrtak.

Ministarka Sekulić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) istakla da bi stoga svi trebalo, odgovornim ponašanjem, da doprinesemo očuvanju radnih mjesta. "Besmisleno je očekivati da svaki put kad imamo rast broja zaraženih zatvaramo privredu. To je beznačajno, jer niko ne zna koliko će epidemija trajati i kako će se razvijati", popručila je Sekulić. Ona kaže da je zatvaranje ekonomije u prvom talasu imalo smisla, jer je sve urađeno kako bi naše građane i privredu podučili radu i ponašanju u onakvim uslovima.

Stoga bi očekivanja da zatvaramo privredu, uz svaki porast broja pozitivnih slučajeva, bilo neodgovorno od strane Vlade Crne Gore. "Mi građani moramo da naučimo, da jedino svojim ponašanjem možemo čuvati naša radna mjesta, a privrednici da primjenom mjera mogu očuvati i svoj posao i radna mjesta zaposlenih. Mislim da je suština da, posebno u onim djelatnostima gdje je moguće funkcionisati nezavisno od epidemije, da moramo biti odgovorni i pametni", rekla je Sekulić. Ona navodi da svi moramo primjenjivati mjere socijalne distance, nošenja maski i dezinfekcije. Crnogorska ekonomija, kako je kazala, bilježi pomake, nakon što je u prvom talasu bila ograničena u svom radu. Nacionalno koordinaciono tijelo je, podsjeća, nakon prvog talasa popuštalo mjere, pa su različiti privredni objekti postepeno puštani u rad. "Zavisno od grane privrede, očekivano da je turizmu ograničen rad, posebno s aspekta funkcionisanja, mobilnosti i prelaska granica. U slučaju drugih sektora, posebno industriji, u prvih pet mjeseci imamo rast.

Imamo rast u proizvodnji rude i kamena, energije, proizvodnji sektora poljoprivreda", istakla je Sekulić. Ona kaže da su ekonomska i zdravstvena kriza pokazali da neki sektori mogu "itekako mogu dobro funkcionisati nezavisno od spoljnog svijeta i mobilnosti". "Imamo porast što se tiče pružanja digitalnih usluga, usluga u IT sektoru i elektronskih servisa. Tako da osluškujemo svakodnevno šta se dešava sa privredom i u skladu sa tim reagujemo. Pripremamo i treći paket ekonomskih mjera, koji trebalo da bude usvojen na sjednici Vlade Crne Gore u četvrtak", najavila je ministarka.

Izvor:RTCG