Stanje nije alarmantno, ali je za brigu

Stanje u Crnoj Gori, kad je u pitanju novi korona virus, nije alarmantno, ali jeste za brigu i pažnju, ocijenio je pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević. U Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazao je da će epidemiološke mjere biti rigoroznije, ako se broj zaraženih ne bude smanjivao.

Situacija se, ističe, još drži pod kontrom. "Vrlo često se postavlja pitaje hoće li se Podgorica zatvoriti. To je opcija u slučaju da broj zaraženih bude rastao, to nije opcija za sada koja se razmatra, jer ima još mjera prije te", rekao je Radojević. U ovom talasu, u odnosu na proljećna dešavanja, bilježi se manji broj pacijenata na bolničkom liječenju i manji broj njih na respiratoru. "Što nije loše, jer imamo veću mogućnost ekstenzije. Stanje trenutno nije alarmantno, ali jeste za brigu i pažnju. Vidim da se ljudi pridržavaju mjera i da nose maske", rekao je Radojević. On kaže da se svakodnevno bilježi porast broja novozaraženih, jer je "nekih 15 odsto uzoraka pozitivno". U Crnoj Gori su kovid pozitivna 64 zdravstvena radnika, od toga 17 ljekara, 39 medicinskih tehničara i osam ppomoćnih zdravstvenih radnika. Od toga broja se na KCCG odnosi 29 zdravstvenih radnika, to jest 11 ljekara, rekao je Radojević. "To nam se ne sviđa, ne ide u prilog da se talas epidemije smanjuje. Nijesmo neki pretjerani optimisti bili, zato je Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo rigoroznije mjere i opet pozivamo građane da ih se pridržavaju. To je glavni način kako se boriti sa virusom. Kako će biti u budućnosti zavisi od dosta faktora", rekao je Radović.

Sve njihove projekcije o broju inficiranih, kako je kazao, išle su na jedan odsto ukupne populacije. "Dakle 6.000. To je neki broj do kojeg imamo prostora da se krećemo, da to može zdravstveni sistem podnijeti kako treba", kazao je Radojević.  Pomoćnik direktora KCCG podsjeća da smo restriktivnim mjerama u martu i aprilu ugušili epidemiju, te da se takvim mjerama to moglo učiniti i sada. "Ali to nema puno efekta, jer se morate otvarati, ne može pod staklenim zvonom živjeti. U ovom momentu smo odlučili da mjere budu blaže, da se dužina trajanja epidemije produži, da imamo određeni nivo kontrole, dakle da ne bukne", kazao je Radojević.

Izvor:RTCG