U bolnicama 197 pacijenata, rano za otvaranje granica sa Srbijom

U bolnicama je hospitalizovano je ukupno 197 pacijenata, kazao je Nemanja Radojević iz KCCG na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela.

"U KCCG 29, u Baru 36, u Beranama 63, u Nikšiću 33, u Brezoviku 23, četiri u Kodri, četiri u Pljevljima i pet u stacionaru u Rožajama. na Infketivnoj klinici KCCG-a je 17 pacijenata i svi su stabilno. Na Internoj klinici je 11 pacijenata, do čega je jedan na mehaničkoj, a jedan na neinvazivnoj i dva na visokim dozama kiseonika preko maske. Četvoro se smatraju teškim pacijentima. U Baru su četiri, a u Beranama sedam pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Jedan pacijent u Kodri je na respiratoru", kazao je Radojević.

Broj hospitalizovanih se lagano povećava, a broj respiratora u državi je, kako je kazao, na zavidnom nivou.

On je dodao i da je inficirano i 88 zdravstvenih radnika.

"Među preminulima su svega četiri pacijenta bila mlađa od 50 godina", kazao je Radojević.

Pomoćnik direktora IJZ-a, Senad Begić je, odgovarajući napitanje novinara kazao i da podaci objavljeni na sajtu SZO od poćetka dešavanja 2.851, a sajtu IJZ-a uključujući i ovaj presjek. 3.016.

"Ove dvije baze podataka se u suštini nikada neće poklopiti u istom vremenskom intervalu", kazao je Begić.

"Podaci koje IJZ objavljuje na svom sajtu su u suštini podaci koje će SZO na svom imati tek za dan i po ili dva", dodao je Begić.

Begić je istakao i da je je još uvijek rano da razmišljamo o otvaranju vrtića.

"Jer epiodemiološka situacija ukazuje da nije vrijeme za to. Te ustanove će biti u fokusu prioriteta kada je u pitanju otvaranje, kazao je Begić.

On je dodao da je u Crnoj Gori registrovano obolijevanje kod turista koji su u našoj zemlji na duže vrije ali ne i kod onih koji su tu na 7 ili 10 dana.

Begić je dodao da će proći još neko vrijeme dok se granica sa Srbijom ne otvori.

"Čini mi se da će proći još neko vrijeme dok se neko vrijeme dok se granice ne otvore i ne omogući se promet ljudi, roba i usluga", kazao je Begić.

On je istakao da je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) je omogućio direktno dobijanje rezultata uzoraka putem aplikacije.

"Pacijentu koji se registruju kod svog izabranog ljekara dobiće rezultate na aplikaciji", dodao je.

Što se tiče testova, on je istakao da ih u Crnoj Gori ne fali.

On je dodao da je teško govoriti o piku obolijevanja.

"Mi smo radili određene modele i rezultati modela ukazuju da se sad nalazimo u piku ili da je pik prošao", dodao je ali, to, kako je objasnio, nije pouzdano.

Izvor: RTCG