U drugom talasu inficirano oko 100 djece

U Crnoj Gori, u drugom talasu epidemije, oko 100 djece je inficirano koronavirusom, saopštila je direktorica pedijatrijske klinike Instituta za bolesti djece Kliničkog centra (KCCG) Veselinka Đurišić.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazala da su od početka juna u Institutu za bolesti djece bila hospitalizovana tri djeteta, kao asimptomatski nosioci infekcije koronavirusa.

Đurišić je navela da djeca obolijevaju od lakših formi Kovida-19, i da nije bilo teže bolesne djece.

"To su djeca koja često imaju infekcije koje su bez posebne simptomatologije, ali to ne umanjuje značaj tih pacijenata zato što mogu biti prenosici bolesti. U slučaju da imaju teboge one su lakše i vezane su za respiratorne simptome", navela je Đurišić, prenosi portal RTCG.

Ona je kazala je da nije nilo potrebe za liječenjima u tercijalnoj ustanovi.

"Nije bilo djece na mehaničkoj ventilaciji, nijesu zahtijevali primjenu kiseonike, osim u nekom kratkom intervalu kada ih primimo, serviramo i nakon toga brzo otpustimo na kućno liječenje", rekla je Đurišić.

Pošto se infekcija se kod djece karakteriše nedostatkom bilo kakvih simptoma ili imaju blažu formu obolijevanja, Đurišić je navela da se ne može znati da je dijete bolesno, osim ako se ne dobije podatak da je u njegovom okruženju imalo mogućnost da se inficira virusom.

"Drugi simptomi su vezani za respiratorne smetnje, blagu povišenu tjelesnu temperaturu, nekad je prisutan kašalj, blaga zapušenost nosa i, ukoliko je dijete starije, nedostatak čula mirisa i ukusa", rekla je Đurišić.

Izvor:mina