Zaposleni u domovima starih rotiraju se po grupama na 15 dana

U domovima za stare nema oboljelih od korona virusa, niti je ijedan zaposleni u samoizolaciji zbog toga što je bio u kontaktu sa pozitivnom osobom na ovu infekciju, rekla je za Pobjedu portparolka Ministarstva rada i socijalnog staranja Ana Nikčević.

Objašnjava da za razliku od prvog talasa, kada su svi zaposleni koji brinu o zdravlju, higijeni i ishrani korisnika bili u potpunom karantinu dva mjeseca, sada je način funkcionisanja izmijenjen - zaposleni ulaze u karantin po grupama na 15 dana i to nakon testiranja na kovid-19. Po tom principu u Domu starih Bijelo Polje u toj vrsti "samoizolacije" je 35 zaposlenih.

"U toj ustanovi nema pozitivnih na korona virus, svi zaposleni i korisnici osjećaju se dobro i niko nema simptome. Radi se pojačan nadzor korisnika koji boluju od hroničnih bolesti, a svim korisnicima i zaposlenima po tri puta na dan mjeri se temperatura i kontroliše zdravstveno stanje", kaže Nikčević, dodajući da se ne zna koliko će sve ovo da traje, ali da dom ima dovoljno kapaciteta. Svi resursi su, prema njenim riječima, usmjereni na borbu protiv ove pošasti.

"U ustanovi boravi 170 korisnika. Od prvog dana, uz niz drugih mjera koje se odnose na zabranu grupnih aktivnosti, izlazaka van dvorišta, prijema novih korisnika, pojačanu dezinfekciju, obavezno nošenje zaštitne opreme i socijalnu distancu, krizni štab ove ustanove donio je i odluku o zabrani posjeta. Međutim, korisnici su u stalnoj komunikaciji sa svojim porodicama preko telefona, društvenih mreža i naše socijalne službe", precizirala je Nikčević.

U "izolaciji" u Javnoj ustanovi Dom starih Pljevlja je 17 zaposlenih koji brinu o 48 korisnika usluge smještaja. Dodaje da je formiranjem timova koji se mjenjaju na 15 dana obezbijeđeno znatno lakše funkionisanje zaposlenih, a da se tim nije umanjio kvalitet pružanja usluge.

"Smanjena je mogućnost unošenja virusa u ustanovu, jer se zaposleni testiraju prije samog ulaska u izolaciju. Nema pozitivnih na korona virus. Kapaciteti doma su zadovoljavajući. Tu boravi 48 korisnika. Posjete su zabranjene u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje", rekla je Nikčević.

U Domu starih Grabovac u Risnu, gdje, takođe, nema pozitivnih na novi korona virus, boravi 258 korisnika. I u toj ustanovi, u skladu sa epidemiološkom situacijom i rizičnom kategorijom koja je tu smještena, posjete rodbine i prijatelja stanara doma su zabranjeni.

 

Izvor: RTCG