Fajzer za trudnice nakon trećeg mjeseca

Stručno savjetodavno tijela za imunizaciju (NITAG) odlučiće naredne sedmice da li će se u susret sezoni respiratornih infekcija uvoditi treća, tzv. buster doza vakcine i za druge građane osim za teško oboljele hronične pacijente.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili da će NITAG razmatrati za koje grupe stanovništva treba uvesti treću dozu vakcine kako bi se razvila dodatna antitijela.NITAG je predložio vakcinaciju trudnica sa komorbiditetima, kao i trudnica koje su na radnom mjestu izložene povećanom riziku od infekcije.

"Savjetuje se vakcinacija i ostalih trudnica koje iskažu interesovanje, u dogovoru sa ginekologom koji prati trudnoću. Iz razloga predostrožnosti preporučuje se da se vakcinacija obavlja nakon prva tri mjeseca trudnoće. Preporučena je vakcina proizvođača 'Fajzer' jer za nju postoji najviše podataka. Takođe, savjetuje se i vakcinacija dojilja koje to žele, za šta su takođe preporučene mRNA vakcine", saopšteno je iz Instituta.Podsjećaju da su do sada preporučili treću dozu isključivo kod osoba koje pripadaju grupi posebno klinički izuzetno osjetljivih-ranjivih lica koje najmanje dva mjeseca nakon druge doze vakcine nisu razvila antitijela.

Izvor: Rtcg