Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Svi preminuli od korona virusa, koji su bili mlađi od 40 godina, nijesu bili vakcinisani, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, uz napomenu kako gojaznost predstavlja pojačan rizik.

Na pres konferenciji na kojoj su danas predstavljene nove epidemiološke mjere, Galić je rekao da je "ovo pravi čas da svi punoljetni građani shvate značaj vakcinacije protiv korona virusa".

"Nažalost, devet od deset preminulih COVID pacijenata su bili nevakcinisani. Svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Ogromna većina hospitalizovanih su takođe nevakcinisani pacijenti", rekao je Galić.

Objašnjavajući kako Klinički centar Crne Gore zbrinjava sve najteže pacijente sa teritorije cijele države, Galić kaže da se upravo na primjeru KCCG, gdje se liječi preko 100 pacijenata, jasno vidi da korona virus ne bira žrtve i da mladost, sama po sebi, ne garantuje pozitivan ishod.

"U KCCG se liječi 10 pacijenata od 19. do 40. godine. Svi su nevakcinisani. To nije slučajno. Ove grupe najviše obolijevaju i najmanje ih je vakcinisanih. U slučaju KCCG, kod mlađih zaraženih pacijenata je u 40 odsto slučajeva prisutna gojaznost, kod jednog pacijenta je ustanovljena intolerancija glukoze, dijagnoza dijabetesa i jedan pacijent imao je problem sa štitnom žlijezdom. Ovo su, između ostalih, rizične grupe", rekao je Galić.

izvor: rtcg