Preporuka da se raspust produži do 31. januara

Institut za javno zdravlje (IJZ) preporučio je da se zimski raspust produži za sedam dana, te da drugo polugodište počne 31. januara. To je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, koja je istakla da će konačnu riječ o tome dati Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ona je saopštila i da se u Crnu Goru od 13. januara može ući uz ispunjen jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

Mjere uoči praznika, prema riječima ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, dale su rezultate, a zdravstveni sistem može u potpunosti da odgovori rezultatima koje imamo.

U narednih sedam dana granice Crne Gore moguće je prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

"Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem vakcina i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci. Dalje, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 18 sati ili dokaz da je osoba preboljela kovid, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog testa", rekla je Borovinić-Bojović.

Dozvoljen rad fitnes centrima, teretanama...

Omogućava se, kako je rekla, rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

"U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. preporuka je da se raspust produži sedam dana, tako da školska godina, umjesto 24. januara počne 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi", kazala je ministarka.

Raste broj hospitalizovanih

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da se posljednih dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori, te da je na današnji dan na liječenju 280 kovid pacijenata.

Najviše ih je u KCCG - 90, slijede Opšta bolnica Pljevlja - 36, OB Bijelo Polje - 16, OB Berane - 27, OB Nikšić - 32, OB Kotor - 3, OB Bar - 26 i Specijalna bolnica Brezovik dva.

"KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano Omikron sojem korona virusa, a 33 odsto njih Deltom. Devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi Delta sojem korona virusa su nevakcinisani. Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima", rekla je Radulović.

Najmlađi hospitalizovani pacijent uslijed infekcije Omikron sojem, kazala je, ima 63 godine, a nastariji 74.

"Posebno zabrinjavaju mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici. Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen Omikron soj korona virusa Ova analiza pokazuje da moramo biti oprezni sa Omikron sojem koji uopšte nije naivan i ne smijemo ga uzimati zdravo za gotovo", rekla je Radulović.

U ovom trenutku, navodi ona, van procesa rada u KCCG zbog korona virusa je 20 od oko 600 ljekara i 90 od oko 1.600 medicinskih tehničara koji su pozitivni na COVID 19.

Među inficiranima najviše mladih

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše, očekivano, mladih osoba.

"Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo", kazao je Galić, pozivajući građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine.

Od 14. jula, od kada je započela primjena “booster” doze vakcine, kako je kazao, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazile.

"U istom periodu, od ukupnog broja preminulih osoba samo njih 0.25% su primile sve tri doze vakcine. Još jednom apelujemo na sve da dobiju svoju prvu ili drugu dozu uz podsjetnik da se nakon šest mjeseci od revakcinacije, osoba više ne smatra zaštićenom i njoj se vakcine automatski brišu iz EU digitalnog COVID sertifikata. Zato ne zaboravite da već poslije tri mjeseca od druge doze dobijete i svoju “booster”, treću vakcinu", rekao je Galić.

Izvor:rtcg