Tužba sudu u Strazburu zbog izbora

Zbog izbornih neregularnosti u Crnoj Gori na nedavnim lokalnim izborima opozicija će podnijeti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, najavljeno je i u zapisniku sa sjednice Opštinske izborne komisije OIK Mojkovac, gdje je predstavnik SDP-a istakao da, s obzirom na to da su iscrpljeni svi pravni ljekovi u Crnoj Gori, slijedi tužba sudu u Strazburu.

Funkcioner SDP-a Mirel Radić Ljubisavljević kazala je Danu da je gotovo nemoguće u nezavidnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze građani, i u atmosferi gdje se sprovode pritisci, ljudi zaplašuju, ucjenjuju poslom ili im se glasovi kupuju, imati slobodne izbore i građanima obezbijediti Ustavom zagarantovano "slobodno izjašnjavanje građana".

Kazala je da građani moraju odanost vladajućem sistemu iskazati obilježavanjem listića, zaokružujući flomastrima, trouglićima i kvadratićima, kao što je viđeno u Mojkovcu.

"Potražićemo pravdu na Evropskom sudu u Strazburu i nezavisno od sudskog epiloga toga obraćanja, internacionalizovaćemo problem načina glasanja u Crnoj Gori, koji ukazuje na neslobodu u iskazivanju biračkog prava", kazala je Radić Ljubisavljević.

Smatra da su i u ovom izbornom krugu na nedavno proteklim lokalnim izborima crnogorske institucije, to jest nadzorni organi za sprovođenje izbora, pokazale da nijesu nezavisne i nepristrasne institucije.

 

Izvor:RTCG