Vrijeme potvrdilo istorijski podvig

Vrijeme je potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija, poslije samo 13 godina od obnove nezavisnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crne Gore, rekao je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, uputio čestitke građanima Crne Gore i najbolje želje za brži ekonomski i ukupni razvoj i napredak države. "Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država", naveo je Đukanović. Crna Gora je, kaže on, postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju.

"Država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana. Multietnička zajednica za primjer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima", rekao je Đukanović. Sve ovo je, smatra on, siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima.  Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je ocijenio da je 21. maj jedan od datuma koji protokom vremena postaje sve važniji. Prema njegovim riječima, za samo nešto više od decenije, Crna Gora je formirala institucije i uspostavila sve složene mehanizme za funkcionisanje države.  

"Za to kratko vrijeme postali smo ne samo međunarodno prepoznatljiva, već i širom svijeta uvažena zemlja. Postali smo jedna od 29. NATO članica, a u regionu dobar susjed i država bez premca po uspješnosti u evropskim integracijama", kazao je Brajović.Crna Gora, kao demokratska država, kaže on, njeguje pluralizam političkih i svih drugih ideja koje čine moderno građansko društvo. "Treba još posvećenije da radimo na postizanju društvenog konsenzusa u vezi sa strateškim razvojnim pravcima države", rekao je Brajović u čestitki povodom Dana nezavisnosti.

Premijer Duško Marković je kazao da je dugoročna garancija nezavisnosti obnovljene na referendumu 21. maja 2006. godine pripadnost zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje baštine i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva. Premijer je, na svečanom koktelu povodom Dana nezavisnosti, pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.„I ovom prilikom pozivam sve političke aktere, među kojima su i oni koji dosljedno ne žele da budu sa nama kad slavimo datum obnove naše države, da zajedno radimo za njeno dobro i dobro njenih građana", kazao je Marković. Da bi taj cilj bio postignut, kako je naveo, potrebno je samo ono što je svojstveno svakom čovjeku širom planete – da voli i poštuje svoju državu.

"Jer će je jedino na taj način cjelovito poštovati i svi drugi“, zaključio je Marković.

Izvor: MINA