Kotor i Durmitor ostaju na listi UNESCO

Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, te Nacionalni park Durmitor ostaju na listi svjetske kulturne baštine u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

To je odluka ovogodišnjeg Komiteta za svjetsku baštinu, koja se održava u Azerbejdžanu.

"UNESCO Komitet za svjetsku baštinu danas je, bez rasprave, usvojio odluke koje se odnose na dva mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori – Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture navode da odluka koja se odnosi na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora predstavlja jednu od najafirmativnijih odluka Komiteta koje se odnosi na područje Kotora.

"A posebno od 2003. godine, kada je područje uklonjeno sa Liste svjetske baštine u opasnosti, na kojoj je sve do tada bilo zbog posljedica razornog zemljotresa iz 1979. godine. Ipak, od tog trenutka počinju i upozorenja Komiteta povodom opasnosti od nagle i nekontrolisane urbanizacije i turističkog pritiska, koji prijeti očuvanju izuzetnih univerzalnih vrijednosti koje su osnov upisa na Listu svjetske baštine", navodi se u saopštenju.

Na Komitetu u Bakuu učestvuje generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić.

Izvor:RTCG