Nastojati da se dostignu najviši etički standardi

Medijska zajednica treba ujedinjeno da nastoji da dostigne najviše etičke standarde u izvještavanju, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav, dodajući da će napredak u slobodi izražavanje u velikoj mjeri uticati na proces pristupanja Crne Gore.

On je, na konferenciji "Principi medijske etike u medijima i javnosti", kazao da je u Crnoj Gori samoregulacija i dalje slaba strana i da je potrebno uspostaviti djelotvornije mehanizme samoregulacije.

Orav je dodao da mediji kroz samoregulaciju, koja je ključni instrument u promovisanju etičkog novinarstva, prihvataju dio odgovornosti za kvalitet javne riječi.  

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da informacije ne mogu biti objektivne i tačne bez etičkog utemeljenja medija.

On je ponovio da je Vlada neće žaliti ni truda, ni sredstava da potpomogne uspostavljanje funkcionalnog samoreguatornog medijskog mehanizma, bez ambicije da se miješa u uređivačku politiku medija.

“Naša je želja da potpomognemo uspostavljanje tog mehanizma, jer prepoznajemo veliki potencijal za demokratsko društvo koji je neiskorišten kada je u pitanju samoregulacija medija”, naveo je Pažin.

Izvor:RTCG